Начало Свят Какво се случва със съоснователя на Facebook Едуардо Саверин?

Какво се случва със съоснователя на Facebook Едуардо Саверин?

2161
Едуардо Саверин

Вероятно помните Едуардо Саверин – бившият колега и бизнес партньор на Марк Закърбърг.

Понастоящем съоснователят на социалната мрежа Facebook не живее в САЩ. През 2012г. той се отказа от американското си гражданство, за да намали данъчните си задължения – ход, който придоби особена популярност навремето.

Милиардерът Саверин обаче изобщо не е обърнал гръб на технологичната индустрия. Компанията за рискови инвестиции на Саверин B Capital Group обяви, че е набрала финансиране в размер на 360 млн. долара, предава CNN.

Компанията на Саверин инвестира в стартъпи, фокусирани върху здравеопазването, финансовите услуги, застраховането и прочее.

„Ангажирани сме да помогнем на следващото поколение предприемачи да достави трансформативни технологии на света”, казва милиардерът.

Роденият в Бразилия Едуардо Саверин, чийто разрив със Закърбърг е увековечен във филма „Социалната мрежа”, се премести да живее в Сингапур през 2009 г.

Три години по-късно той предприе действия за отказване от американско гражданство, което се случи точно преди IPO-то на Facebook.

Въпреки различията в миналото, включващи и съдебно дело срещу Facebook, Саверин посочва, че няма нищо против Закърбърг.

Той основава B Capital Group през 2015 г. съвместно с Радж Гангули – инвеститор, с когото се познават от техни предишни рундове за набиране на финансиране.

Фондът за рискови инвестиции е основан в партньорство и с The Boston Consulting Group.

B Capital вече има инвестиции в няколко стартъпа, като индийската компания за платежни услуги Mswipe и сингапурската логистична фирма Ninja Van.

Фондът инвестира до 20 млн. долара във всяка компания от портфолиото си.

Саверин не страда от липса на средства. Благодарение на неговото миноритарно дялово участие във Facebook, предприемачът може да се похвали със състояние в размер на 9.9 млрд. долара, по данни на Forbes.

предишна статияНирвана – изкуството на висшето спокойствие
следваща статияХОРОСКОП: Една от зодиите не е желателно пътува, какво да е добре за останалите?