Начало Здраве Какво се е случва с организма, когато спрете газираните напитки

Какво се е случва с организма, когато спрете газираните напитки

1438
газирани напитки

Фитнес журналист разказва, че да се откаже от газираните напитки преди 3 години е променило живота му – след като е бил свикнал с тях до такава степен, че е държал огромна бутилка на бюрото си по всяко време, пише Profit.bg.

„Всеки иска този променящ живота му момент, пише 41-годишният Майкъл Фройдсън в статия за Men’s Health, цитирaн от The Independent.

Фрийдсон, който ежедневно е пиел по няколко кутии кока-кола и e смятаl, че създаването на същата напитка без захар е един от „най-щастливите му дни“, побеждава навика си, когато осъзнава, че прекомерната ежедневна консумация на газирани напитки може да го състри преждевременно.

След като през 2014 г. вижда заглавието на проучване, което гласи „Газираното може да ви навреди толкова, колкото и пушенето“, той решава да се откаже веднъж завинаги от този навик, тъй като едва тогава си дава сметк колко вреди на тялото си.

Преди да се пребори с ежедневната си склонност към газираните напитки, Фрейдсън е бил с 20 килограма по-тежък, отколкото е днес, и е имал високо кръвно налягане.

„Чувствах се разсеян, бавен, подут и депресиран“, пише той.

Чрез допълнителни проучвания Фрейдсън установява, че дори диетичната кола е пряко свързана с риска от затлъстяване , според изследване на University of Texas Health Science Centre в Сан Антонио (UTHSC).

Изследванията сочат също, че газираните напитки могат да причинят безплодие, да увеличат риска от някои видове рак и да допринесат за диабет и високо кръвно налягане.

За Фрейдсън ефектите от спирането на газираните напитки са били забележими „незабавно“.

„Веднага започнах да мисля по-ясно и да имам повече енергия“, споделя той.

И най-важното за Фрейдсън – сега често му казват, че изглежда добре за възрастта си – първоначалната му мотивация да се откаже от захарните напитки.

За да победи навика, Фрайдсън предлага свои собствени препоръки – план с пет стъпки, които разработва заедно с експерти от National Institutes of Health, Emory University и Tufts University.

1. Намерете заместител на газираните напитки (най-добре вода)

2. Измислете нов полезен навик

3. Наградете се

4. Игнорирайте маркетинга

5. Опитайте глътка, за да избегнете връщането към вредния навик

За последното правило повечето хора, отказали се от газирното, споделят, че след шест месеца вкусът ще ви се струва твърде сладък, за да му се насладите.

Въпреки че може да звучи като трудна задача, според Фрайдсън, отказването от газираното е „по-лесно, отколкото си мислите“ и определено си заслужава.

предишна статияМеган готова да се срещне с баща си. Но при определени условия
следваща статия„Дойче веле“: Протестите в Румъния – война срещу собствения народ