сладолед

Андрей Тяжелников, главен специалист в Московската служба по здравословно хранене разказа в интервю за Москва Сити за опасностите от сладоледа в горещо време.

Според него, ако ядете сладоледа бързо, се получава рязко охлаждане на горните дихателни пътища. Това застрашава от появата на остри респираторни заболявания.

„Това, което влошава ситуацията е рязкото спадане на температурата: тялото е загрято от топлина, а храната, попадаща вътре е студена, което причинява допълнителен стрес за организма“.

Медикът обясни, че сладоледът трябва да се яде бавно и леко разтопен, като добави, че приемането на напитки трябва да става на малки глътки.

Според него, в жегите е по-добре да се даде предимство на обикновена вода, плодови напитки, чай, както и вода с лимон и плодове.

В същото време е добре да се откажем от кафе, сода и млечни шейкове, които съдържат много захар, мазнини и аромати: „Ако искате нещо млечно, е по-добре да пиете само мляко или киселомлечни напитки: кефир, йогурт, айран.“

Ръководителят на проекта на Руския съюз на производителите на сокове Людмила Хомич каза, че най-добрата напитка в горещо време е ябълков сок, разреден с вода. Тази напитка е оптимална за утоляване на жаждата и възстановяване на баланса на сол в организма.

предишна статияНякой трябва да е уверен в себе си днес, друг ще опознае любимия по-дълбоко
следваща статияБорис Касабов: „Лудогорец“ бе слаб и това породи интригата в първенството