Начало Водещи Каква ще бъде съдбата на ивицата Газа след края на войната

Каква ще бъде съдбата на ивицата Газа след края на войната

109
Израел, Газа
Газа
Снимка: БТА

Представители на Израел, Палестинската автономна власт, САЩ и други страни обсъждат бъдещето на Газа след края на военните действия. Различните планове не задоволяват всички страни, но предоставят рамка за бъдещи преговори, показва БТА, цитирайки Ройтерс.

Предложенията на водещите играчи

Канцеларията на израелския министър на отбраната Йоав Галант представи план за „следващата фаза“ на войната и управлението на Газа. Премиерът Бенямин Нетаняху отхвърли ролята на Палестинската автономна власт и Галант не разкри много детайли за управлението на Газа след войната, посочва Ройтерс.

Държавният секретар Антъни Блинкън провежда дипломатическа обиколка в Близкия изток, за да обсъди управлението на Газа. Източници показват, че Египет предлага провеждане на избори и даване на гаранции на „Хамас“, че членовете му няма да бъдат преследвани.

Представител на „Хамас“ заяви, че бъдещето на Газа трябва да бъде определено от самите палестинци, което прави неприемливо предаването на властта израелска заплаха.

Президентът на Палестинската автономна власт Махмуд Абас призова за незабавно прекратяване на войната в Газа и за свикване на международна конференция за мир.

Икономически мотиви зад конфликта

Международната общност обеща да предостави 860 млн. долара за възстановяването на палестинския анклав. Но са нужни милиарди годишно за икономическо и човешко развитие на палестинските територии, отбелязва телевизия „Ал Джазира“.

Газовите находища край Газа

През 1999 г. Палестинската автономна власт подписа договор за проучване за газ с компанията „Бритиш газ груп“. Новите ресурси от нефт и газ в Източното Средиземноморие се оценяват на 524 млрд. долара, но значителна част се експлоатират само от Израел.

Проектът „Бен Гурион“

Израел вероятно има интерес към изграждането на канал „Бен Гурион“ в Близкия изток, което може да влияе на ивицата Газа. Все още обаче трябва да се види какво ще бъде решението за бъдещето на палестинския анклав, казва Фондация „Карнеги“.

Още актуални анализи – четете тук