Начало Водещи Кабинетът: Фалшива новина е, че ще има шокова инфлация след приемане на...

Кабинетът: Фалшива новина е, че ще има шокова инфлация след приемане на еврото

69
Историята опровергава твърденията за шокова инфлация след приемането на еврото

Снимка: Пресслужба на Министерски съвет

Министерският съвет ясно посочи, че информацията за шокова инфлация след приемането на еврото е фалшива новина. Не се очаква да има значително увеличение на цените на стоки от първа необходимост. Спекулациите, че един хляб, който сега струва 2 лева, ще стане 2 евро, са неправдиви и няма основание да водят до обедняване на българите.

Официалният профил на Министерския съвет във Фейсбук публикува тази информация. Следния текст бе споделен от правителствената информационна служба:

Важна информация:

Изследвания показват, че твърденията за шокова инфлация са неоснователни. В други държави от еврозоната няма доказателства за значително увеличение на инфлацията. Например, Хърватия, която стана част от еврозоната през 2023 г., е добър пример за това. Въвеждането на еврото там не доведе до голямо увеличение на цените. Напротив, инфлацията дори забави. През първите месеци на влизането на Хърватия – януари и февруари 2023 г. годишната инфлация спадна. Месечната инфлация беше 0,3% през януари 2023 г., което е значително по-малко, отколкото в други страни от еврозоната. Например, за сравнение, инфлацията в България за януари, спрямо декември, беше 1,2%. След въвеждането на еврото, инфлацията в Словения е в съответствие с тази в еврозоната и Европейския съюз, а за Словакия – е по-висока само с 0,2 – 0,3%.

С цел стабилизирането на цените, месец след обявяването на датата за приемане на еврото, цените на стоките ще бъдат изписани и в лева и в евро в магазините – това ще продължи още 12 месеца след въвеждането на еврото в България. Цените ще се закръглят при досегашния фиксиран курс от 1,95583 лева за 1 евро. Това означава, че ако един хляб струва 2 лева, цената му в евро ще бъде 1,02 евро. Така всеки ще може да изчисли цената на стоките в евро и да сравни дали те ще поскъпнат преди и след въвеждането на еврото.

Няма да има промени в доходите и покупателната способност. Напротив, се очаква доходите постепенно да се увеличат, тъй като бизнесът ще намали разходите си за валутни преводи при внос, ще подобри конкурентоспособността си и ще може да отделя повече средства за работна заплата. Заплатите и пенсиите ще се преизчислят автоматично при същия курс и с парите в евро хората ще може да си купуват същите неща, в същия размер, които могат да си позволят със сегашните си доходи.

Още актуални коментари – четете тук