Начало Водещи Йордан Цонев: Пеевски е незаслужено в списъка „Магнитски“

Йордан Цонев: Пеевски е незаслужено в списъка „Магнитски“

824
На снимката: Йордан Цонев

Борим се да докажем, че Делян Пеевски е незаслужено в списъка „Магнитски“. Това каза зам.-председателят на Движението Йордан Цонев в интервю за Нова телевизия. Той обвини президента Румен Радев в „етническа нетолерантност“, и добави, че за ДПС темата за канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков все още не е приключила.

„Сега и Брюксел пита как тези санкции кореспондират с правото на ЕС. Проблемът е следният – няма действия на този закон извън територията на САЩ. Европейската комисия казва в това решение, че във връзка със санкциите на трети страни към граждани на ЕС, ако се предприемат действия на отделните държави по този закон и тези санкции, те ще противоречат на правото на ЕС. Ние не може да правим никакви списъци и никакви мерки тук, защото за санкциите за санкционираните важат само на територията на САЩ“, обясни Йордан Цонев.

„ДПС се бори да докаже, че Делян Пеевски е незаслужено в тези списъци. Правим го по законов път – пишем писма и чакаме отговори. Искаме факти и данни за неговите нарушения. Интересното е, че навсякъде казват, че няма данни и не знаят за такова нещо – българските институции. Адвокатите на Пеевски в САЩ питат финансовото министерство и американското правителство, защото тук се лансира фалшива теза, че мерките са необжалваеми. По наш път искаме да знаем има ли данни за извършени такива неща от г-н Пеевски. Засега отговорите са – няма”, коментира още той.

Трети мандат няма да бъде реализиран, партиите ще си прехвърлят вината

„Още когато партиите се разделиха на протестиращи и статукво, те сложиха разделителна линия. Тя целеше те да се назначат като партии, които народът овластява да съставят кабинет. Народът обаче не ги овласти, защото не им даде 121 депутати и се наложи да прибегнат срамежливо към партиите на статуквото – БСП. Какво стана – изпокараха се за постове, власт и политики. След това следва, че няма да има кабинет”, поясни зам.-председателят на ДПС.

„Те знаят, че трети мандат няма да бъде реализиран. Сега ще си прехвърлят вината. Оценката на ДПС за ситуацията е, че виновни са партиите на протеста. Те се самоопределиха. Обаче народът каза друго – да се направят реформи и промени, но не само с трите партии”, допълни Цонев.

„ДПС не иска да ходи на избори, а да има редовно правителство. Те не могат да направят „промяната“ – протестните партии. Най-сериозно се обръщам към българските граждани, ако искате промяна, не давайте пак вота на тези партии, които в продължение на два мандата на НС не могат да излъчат нищо“, каза той.

Тази актуализация на бюджета, която внесе правителството, е изключително нескопосано направена, трябва да се промени, коментира още Йордан Цонев.

Според Цонев Румен Радев е показал своята „етническа нетолерантност”

Причината да не може да се състави кабинет, според Цонев, се дължи и на президента. „Той взе страна, а можеше да остане морален стожер на промяната, без да взима политическа страна. Затова не може да събере всички на една маса”, обясни той.

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство.

„Пред нас президентът потвърди, че преди да го назначи, го е питал „Какво носи в сърцето си”, а не носи ли си паспорта – върнал ли го е? И той му е отговорил, че носи България и президентът каза на нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи”, посочи Цонев.

„Добре, щом президентът смята, че в конституцията има чувства. Ние смятаме, че в нея има текстове, които трябва да се спазват“, каза той.

По думите на Цонев Радев е показал своята „етническа нетолерантност” с въпроса си към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ – „Коя е неговата родина-майка?”, който президентът зададе по време на консултациите с партиите. „Целият турски етнос приема това лично”, посочи още той.

По думите му, от ДПС не се интересуват от датата, в която е подадено заявлението за отказ от канадското гражданство. „Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, уточни Цонев.

предишна статияЩе се изгражда нов граничен пункт между България и Сърбия
следваща статияИскате здраво сърце? Пийте вода!