Начало Водещи И в Пловдив обмислят бъдещето на Альоша

И в Пловдив обмислят бъдещето на Альоша

199
Альоша

На снимката:
Альоша

Включването на премахването на паметник – този на Альоша в дневния ред на Пловдив е от съществено значение. Пространството трябва да се преобрази задължително. Това въпросът как точно трябва да се промени то, е предмет на дебати сред гражданите на Пловдив, заяви за БНР Веселина Александрова, общински съветник от ДБ.

Тя обясни още, че паралелно се извършват проучвания на юридическите и техническите възможности за осъществяване на това, което общината желае да постигне.

„Този въпрос е полярна тема в Пловдив от години. Именно затова някои хора смятат, че тези действия са закъснели. На време на избори нито един политик не повдига този въпрос“, добави Александрова.

Според нея символиката на Альоша не отразява разнообразието в Пловдив, който всъщност е многоетнически град с дълга традиция на толерантност. Общинският съветник счита, че този паметник не може да бъде символ на града и да заема най-високото място в него.

Всички рязки промени винаги довеждат до разединение, подчерта Веселина Александрова. Поради това, според нея, дебатите трябва да бъдат провеждани по-внимателно и постепенно.

„Ние не говорим категорично за демонтаж. Говорим за трансформация на това пространство. През годините има множество идеи за това какво може да заеме мястото на Альоша. Сред тях има идеи за преобразуване на самата статуя, за да изобразява Васил Левски“, посочи тя.

„Има информация, че паметникът е обявен за такъв от национално значение и че е собственост на държавата, което вече затруднява компетентния орган, който трябва да вземе решение“, добави Александрова.

Най-новите коментари можете да прочетете тук

предишна статия15 неща, които са ЗАБРАНЕНИ в Северна Корея!
следваща статияСлънчево и в първия работен ден след празниците