Начало Новини И Австралия подновява финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци

И Австралия подновява финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци

64
И Австралия подновява финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци

Австралия стана поредната страна, която ще поднови финансирането си на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, предаде Ройтерс, като се позова на официално изявление от висш представител на държавата.

Австралийската външна министърка Пени Уонг обяви решението на правителството си днес. Това става почти два месеца, след като Австралия спря финансовата помощ за ръководената от Филип Лазарини агенция на ООН.

Редица държави го направиха след обвиненията на Израел, че служители на агенцията в ивицата Газа са участвали в кървавото нападение, извършено от радикалната палестинска групировка „Хамас“ в Южен Израел на 7 октомври миналата година.

Тогава бе дадено началото на войната в населената с палестинци крайбрежна територия. В отговор на атаката на „Хамас“ израелските сили започнаха настъпление към анклава.

Агенцията уволни някои свои служители във връзка с израелските обвинения, а генералният секретар на ООН Антонио Гутериш обяви, че по случая са започнали две разследвания, припомня Ройтерс.