Начало Водещи Иска ли Борисов сглобка или не: Сценарии за бъдещето на управлението

Иска ли Борисов сглобка или не: Сценарии за бъдещето на управлението

74
Кирил Петков и Бойко Борисов
На снимката: Кирил Петков и Бойко Борисов

В навечерието на обявената дата за ротацията в правителството, натиска в коалицията остава непрекъснат, като бъдещето на страната продължава да бъде неясно.

След като ГЕРБ отхвърли идеята за подкрепа на ПП-ДБ меморандум за управление през следващите 9 месеца, Бойко Борисов заплаши с избори преди да предложи коалиционно споразумение, което обаче трябва да бъде одобрено от партийните елити, преди да бъде изпратено на партньорите му от ПП-ДБ.

Срокът за неговия отговор е до 8 март, въпреки че датата на ротацията е 6 март, когато Николай Денков трябва да подаде оставка и да се стартира процесът за съставяне на ново правителство.

ПП-ДБ не са заявили отказ от датата за оставка и са отправили контраоферта за провеждане на разговори за определяне на процедурата за избора на състава.

Илиян Василев за ДЕБАТИ: За ГЕРБ не е изгодно да се правят на революционери и да поемат властта еднолично

в Комисията за противодействие на корупцията (КПК), което е ключов фактор за средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Какви са вариантите за изход?

Експертите оценяват, че предсрочни избори са малко вероятни. Илиян Василев споделя, че ГЕРБ не би било изгодно да провеждат избори в момента.

Според конституционалиста доц. Наталия Киселова, предсрочни избори също са малко вероятни поради външнополитическите обстоятелства. Тя вероятността за разбирателство между партньорите е по-голяма.

В случай, че не бъде постигнато разбирателство между партньорите, се разглежда възможността за правителство с подкрепа от други формации като БСП, ИТН, ДПС и отцепените депутати.

ГЕРБ и ДПС изразяват недоволство за начина, по който трябва да бъдат избрани регулаторите, което е предмет на спор с ПП-ДБ.

Въпреки всичко, избори за Европейски парламент са даденост. Дали те ще доведат и до предсрочни парламентарни избори, е въпрос на време.

Тази игра на нерви и уж партньорите продължава, като всеки следи реакциите на другите. Борисов не е човек, който се сдържа, но също така не е и някой, който държи на думата си.

Следователно, ако постави условия, до вечерта или утре може да промени становището си.

Още коментари – четете тук

предишна статияУкрайна потопи още един руски кораб в Черно море
следваща статияБългария отбеляза националния празник Трети март (ОБОБЩЕНИЕ)