Начало Новини Информационен ден по трудови и социални права на българите ще се състои...

Информационен ден по трудови и социални права на българите ще се състои в ирландската столица Дъблин

64
Информационен ден по трудови и социални права на българите ще се състои в ирландската столица Дъблин

Информационен ден за български граждани по въпроси, свързани с трудови и социални права, организира Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на България в Ирландия със съдействието на Европейския орган по труда. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Събитието ще се състои на 9 март, събота, от 10:00 до 16:00 ч. в сградата на Посолството на България в Дъблин на адрес: 22 Burlington Rd, Dublin 4, D04 N9C1. 

В рамките на инициативата българските граждани ще могат да получат информация и индивидуална консултация по въпроси, свързани с упражняването на трудовите и социалните им права. Ще имат възможност да зададат своите въпроси на екип от експерти по трудово и осигурително право от България и Ирландия. В информационната сесия ще вземат участие експерти от Министерството на труда и социалната политика, Европейския орган по труда, Националния осигурителен институт и др., обясниха от министерството. 

Темите, по които нашите сънародници могат да получат информационно съдействие, обхващат условия за трудова заетост, как и до кои институции следва да се обърнат, ако правата им са нарушени, актуализиране на здравноосигурителните им права в България, условия и процедури за кандидатстване за осигурителни плащания – обезщетения, пенсии, съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност на Европейския съюз при наличие на осигурителен стаж в Ирландия и България. 

Подобна инициатива организираха от социалното министерство и в Солун. На 17 февруари в Генералното консулство на България в Солун имаше консултационен ден за българската общност по въпроси, свързани със социалното осигуряване. На 12-и и на 14 март предстоят информационни дни по трудови и социални права за българската общност в Кипър.

предишна статияСуперскоростен влак ще свързва Анкара и Истанбул за 80 минути
следваща статияПП-ДБ и ГЕРБ-СДС започват днес преговори