Начало Новини Инфлацията в Сърбия падна до пет процента през март

Инфлацията в Сърбия падна до пет процента през март

79
Инфлацията в Сърбия падна до пет процента през март

Потребителските цени в Сърбия през март са по-високи с пет на сто спрямо същия месец на предходната година, а спрямо февруари са по-високи средно с 0,3 на сто, съобщава вестник „Вечерне новости“. Данните на Републиканския статистически институт показват, че годишната инфлация е намаляла от 5,6 процента през февруари до 5 процента през март, пише изданието.

Потребителските цени през март 2024 г. спрямо същия месец на предходната година се повишават с пет на сто, докато спрямо декември 2023 г. се повишават средно с 1,1 на сто, съобщи Републиканският статистически институт. Цените на стоките и услугите за лично потребление през март 2024 г. спрямо февруари 2024 г. са по-високи средно с 0,3 на сто, се посочва в съобщение на статистическия институт, цитирано от вестник „Политика“.

Според статистиката цените на храните са се повишили само с 2,4 процента за една година. На годишна база олиото  поевтинява с 4,6 на сто, плодовете – с 0,5 на сто, а зеленчуците – с три процента.  За една година месото в Сърбия е поскъпнало с 8,3 на сто, минералната вода – с девет процента, а хлябът и зърнените храни – с 0,6 процента. Почистването, ремонтите и шиенето на дрехи са поскъпнали с 12,4 на сто за една година, а лидер в поскъпването са обущарските услуги с ръст от 18,7 на сто. Категорията жилище, вода, електричество и газ поскъпва със 7,6 на сто на годишна база. Токът за бита е поскъпнал с 15 на сто, а газта е поскъпнала с 19,4 на сто. Твърдите горива поевтиняват с три процента, пише белградският вестник „Политика“.

предишна статияНургюл Салимова направи реми с украинката Анна Музичук
следваща статияИзраел и Иран: от съюзници до заклети врагове