Начало България Иновация в контрабандата: Откриха цигари в самуни хляб

Иновация в контрабандата: Откриха цигари в самуни хляб

29
Контрабанда на цигари
Снимка: Агенция „Митници“

Митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в района на Дунав мост при Видин задържаха 61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в хляб.

Действието стана на 25.04.2024 година, когато митническите служители извършват проверка на излизащ товарен микробус, превозващ хляб.

След сканиране с рентген са открити подозрителни зони в шест от кутиите с хляб, където са били скрити цигари.

Цигарите са били укрити в хляб, след като вътрешността му бе издълбана, а представяли са с български акцизен бандерол.

Акцизните стоки са били задържани, а на водача е съставен акт за административно нарушение, тъй като цигарите с български бандерол могат да се продават само на територията на страната.

За превоз на цигари над лимита за лична употреба в рамките на ЕС е необходимо предоставяне на акцизни документи, въпреки че цигарите са били облепени с валиден български бандерол.

Контрабандистите използват различни способи на укритие, за да преминат границата без документи и да реализират цигарите на нелегалния пазар на Западна Европа.

Най-изобретателните контрабандисти използват кутии с хранителни продукти за укритие на цигарите, за да не привлечат вниманието на митническите служители.

Митническите служители използват сканиране с рентген, за да ускорят проверките и да отделят редовните превози от тези с укрити нелегални стоки.

От 16.04.2024 г. на границите на страната се провежда съвместна операция между органите на ГДБОП, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и НАП срещу контрабандата.

Още новини от деня – четете тук