rompong

Индонезийски младеж оцеля седем седмици в морето, след като след като малкият риболовен съд, на който бил, се озовал на около 2500 километра във водите близо до тихоокеанския остров Гуам, съобщи семейството му в понеделник.

Историята с Алди Нойл Адиланг започва в средата на юли, когато 18-годишният работи сам на риболовна хижа, закотвена на около 125 километра от остров Сулавеси в Индонезия. Неговата задача била да поддържа лампите на кораба запалени, за да привличат риба. Собственикът идвал веднъж седмично, за да носи храна, чиста вода, гориво и други консумативи.

Плуващият риболовен „капан“, известен като ромпонг, няма двигател или гребла и е закотвен на морското дъно с дълги въжета, но връхлетелите силни ветрове отпратили младежа в открития океан.

Ромпонг се използват традиционно за улавяне на риба в Индонезия, но често на тях няма екипаж. Местните медии съобщават, че собственикът на ромпонга на Адиланг е имал около 50 такива „капани“ в околните води.

Майката на Адиланг споделя пред АФП, че собственикът на ромпонга казал на съпруга ѝ, че лодката изчезнала. „И ние разчитахме само на Бог и се молехме.“

Младежът, който имал храна само за няколко дена, оцелял като ловял риба, каза Мирза Нурхидаят, индонезийският консул в Осака, който координира връщането на младежа у дома. Младежът пиел морска вода, която изстисквал от напоените си с нея дрехи. Младежът се надявал да бъде спасен от някой кораб, но десетина го подминали. Младежът често изпадал в паника и плачел.

В крайна сметка изпосталелият младеж сменил честотата на преносимото радио и неговият зов за помощ бил засечен близо до Гуам от кораб под панамски флаг, пътуващ за Япония. На 30 септември Адиланг ще навърши 19 години.

предишна статияГъбите „топят“ холестерола
следваща статияТемпературите падат рязко днес