жаба,

Индийски учени откриха нов вид жаба в крайпътна локва, съобщава Би Би Си. Сонали Гарг, докторант в университета в Делхи и нейния научен ръководител са открили новия вид в планините Западните Гхати – място, известно с голямото си биологично разнообразие.

Видът принадлежи към нов род индийска жаби, които учените наричат Mysticellus (Мистицелус). Името идва от латински и значи мистериозен и миниатюрен.

Учените са открили тесноустната жаба след три години изследвания и проучвания на терен и са потвърдили, че тя е представител на изцяло нов вид жаби и род на миниатюрни жаби. Към момента се знае само за едно местообитание на този вид.

„Нашето откритие на новия род жаби в едно от на проучваните и изучавани места на Западните Гхати показва, че документирането на амфибиите в този глобално признат регион с голямо биоразнообразие, още не е далеч от завършено – каза Сонали Гарг – Тази жаба не е била забелязана досега вероятно защото се показва за по-малко от четири дни по време на размножителния сезон и живее един таен живот през останалата част от годината.“

Множество нови жабешки видове са били откривани в Западните Гхати през последното десетилетия, правейки мястото едно от тези с най-голямо биоразнообразие в света.

предишна статияЗаведоха дело за 100 милиона долара срещу Ким Кардашян
следваща статияНАСА огласи панорамно видео от Марс