Начало Култура Ина Иванова е новият носител на Националната награда за поезия „Христо Фотев“

Ина Иванова е новият носител на Националната награда за поезия „Христо Фотев“

44
Ина Иванова
Снимка: БТА

Ина Иванова спечели IX Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“, представяйки със стихосбирката си „Нещата, за които мълчим“ (изд. „Жанет 45“, 2022 г.). Наградата бе връчена на тържествена церемония в Бургаския свободен университет, организирана по случай 90-годишнината от рождението на поета, пише БТА.

Изявените части включваха речта на Ина Иванова, която изрази благодарност за отличието и заедността в общото четене на поезията.

Състезанието не наложи единен глас за победителя и подгласниците на Иванова бяха Георги Николов, Едвин Сугарев и Керана Ангелова.

Другата награда на името на Росен Друмев бе присъдена на Антонина Георгиева и Биляна Димова за техните стихосбирки „Сол“ и „Телесно“.

По време на церемонията бе изпълнен музикално-поетичен спектакъл, в който се отбеляза творчеството на Христо Фотев чрез рецитации и песни, както и архивни записи с неговия глас от Българското национално радио.

Близка до края на мероприятието беше подчертано значение на поезията и нейния въздействие в живота на всеки посетител.

Вижте повече новини

предишна статияСтраната ще се управлява от служебни правителства. Но този път няма да са на Радев
следваща статияОБНОВЕНА Украинският президент уволни ръководителя на Съвета за национална сигурност и назначи на негово място началника на външното разузнаване