Начало Новини Инаугурацията на новоизбрания президент на Северна Македония ще бъде на 12 май ...

Инаугурацията на новоизбрания президент на Северна Македония ще бъде на 12 май Гордана Силяновска ще бъде първата жена-президент на Северна Македония

24
Инаугурацията на новоизбрания президент на Северна Македония ще бъде на 12 май
                                                                                                Гордана Силяновска ще бъде първата жена-президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена-президент на Северна Македония. Окончателните резултати от вчерашните президентски избори показват почти 309 хиляди гласа разлика в нейна полза в надпреварата й с досегашния президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски, става ясно от публикуваните на страницата на Държавната избирателна комисия резултати от 99,97 процента от изборните протоколи. 

„Честно казано, от няколко часа се питам с какво съм заслужила тази чест. Знам, че се подготвях, посветих се на кампанията, казах това, което мисля, а не това, което някой иска да чуе. Наградата е безценна за мен, но е и голяма отговорност“, бяха думите на Гордана Силяновска след като стана ясно, че тя води убедително в резултатите от изборите.

Силяновска се определя като борец за справедливост и застъпник на позицията за повече жени на ключови места в политиката. В политически план заявките в предизборната й кампания по отношение на външната политика  бяха свързани с намерението й да развива регионалното сътрудничество, като посочи, че първите й срещи ще бъдат „със съседите”, заяви желание да разговаря с България за „по-различна интерпретация” на преговорната рамка, каза, че приема договора от Преспа с Гърция, но няма да използва конституционното име на държавата Северна Македония. 

„Смисълът на европейската интеграция е европеизацията според критериите от Копенхаген. В Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България няма нито една част за промяна на Конституцията на Република Македония”, заяви в едно от предизборните си интервюта Силяновска, но каза и че промените в основния закон на страната се решават от парламента.

Промените в конституцията на страната са условие за реален старт на преговори на Северна Македония с ЕС. Правителството на Димитър Ковачевски прие текста за конституционни промени през юли 2023 г., като според тях в основния закон на страната се предлага да бъдат включени няколко общности, сред които и българите в Северна Македония. 

Силяновска, която е университетски преподавател по конституционно право, политическа система и местно самоуправление в Юридическия факултет на университета „Св. Климент Охридски” в Скопие и доктор по правни науки в университета в Любляна, твърди, че познава и уважава много български юристи, а сред научните й трудове има издадена книга и в България. 

Била е член на множество местни и международни институти и правни асоциации, включително Венецианската комисия по въпросите на малцинствата, а влиза в политиката през 90-те години на миналия век по предложение на Либералната партия, като министър без портфейл в първото правителство на тогавашния премиер от СДСМ Бранко Цървенковски.

На президентските избори през 2019 г. беше издигната за кандидат за президент от ВМРО-ДПМНЕ, като тогава на балотажа отново се срещнаха със Стево Пендаровски, от когото загуби. На парламентарните избори през 2020 г. беше водач на листа и влезе в парламента на Северна Македония като депутат от ВМРО-ДПМНЕ, но по време на предизборната кампания за тези президентски избори твърдеше, че винаги е била самостоятелна в действията и решенията си като депутат.

Според законите в Северна Македония мандатът на Стево Пендаровски изтича на 12 май и тогава трябва да бъде инаугурацията на новоизбрания президент на страната Гордана Силяновска. Председателят на парламента в Северна Македония Йован Митрески заяви, че очаква официалните резултати на Държавната избирателна комисия от проведените вчера избори за нов държавен глава и веднага ще насрочи заседанието на парламента, като в неделя се очаква Силяновска да положи клетва.

Крайният срок, в който Държавната избирателна комисия трябва да изпрати окончателните резултати в парламента, е утре до 19 часа.