Начало Свят Имат ли шанс за успех преговорите за примирие в Газа

Имат ли шанс за успех преговорите за примирие в Газа

24
Дим се издига след израелски въздушен удар по сгради в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа
Дим се издига след израелски въздушен удар по сгради в град Рафах в най-южната част от ивицата Газа/ Снимка: АП/БТА

Съобразно с проникването на израелските танкове в град Рафах по границата на ивицата Газа с Египет и неясната ситуация, все още се откроява възможност за постигане на примирие, съобщава „Ал Ахрам“ по информирани източници цитирани от БТА.

Изданието от Египет обобщава, че посредниците са напреднали в уточняването на ключовите аспекти на вероятното споразумение, въпреки че има още работа преди финализирането му.

По информация от източници утежнения подлежи израелският премиер Бенямин Нетаняху. От една страна е наляган от вътрешни и международни фактори за наземна операция в Рафах и унищожаване на Хамас, а от друга – да се придейства ограничена намеса, за да се избегне хуманитарна криза, която би поставила под съмнение ауторитета на посредниците и най-вече на САЩ.

„В рамките на няколко дни, вероятно до неделя, Нетаняху може да започне оттеглянето на танковете си от Рафах, обявявайки необходимата му политическа и военна победа за вътрешнополитически цели и ще се движи в посока към край на войната, която е на 90% готова,“ посочва един от източниците.

 

„Това означава, че вместо да извърши пълномащабна наземна операция с висока хуманитарна цена, Нетаняху може да предпочете ограничена намеса и сключване на споразумение, което ще му осигури политически печалби“, обяснява източникът.

Според базирани в Кайро дипломатически източници израелският премиер ще трябва да осигури две ключови условия – освобождаването на всички заложници на Хамас, включително мъртвите, и договаряне за дългосрочно прекратяване на всички акции на съпротива, включително ракетните атаки на Хамас и другите палестински фракции. И двете условия са включени в проектите на примирие.

Един египетски източник посочва, че сега въпросът е какво Израел е готов да предложи в замяна на примирие в Газа.

Според него в близост до връщането на всички заложници и прекратяването на акциите на съпротива, което се предвижда да стане в рамките на около три месеца, Израел трябва да ангажира се с

  • прекратяване на военните действия;
  • спиране на ограниченията при доставките на хуманитарна помощ и строителни материали;
  • освобождаване на задържаните палестинци в израелски затвори по синхронизиран начин.

Във вторник следобед Нетаняху изпрати преговарящ екип в Кайро, след като два пъти беше отложил пътуването си през последните две седмици. Предвиждаше се и едновременното пристигане на високопоставена делегация на Хамас, представители на Катар и директора на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс, който пътува между Кайро и Доха.

Според египетски източник „преговорите продължават и се надяваме да има сделка може би следващата седмица.“ Той добавя, че най-сложното, което остава да бъде уточнено, е повече свързано с формулировките, отколкото съдържанието.

Обаче в понеделник Нетаняху даде друг намек. След като Хамас обяви, че приема последната версия на споразумението, израелският премиер заяви, че не може да работи с проекта от 5 май и че видяната от него версия няколко дни по-рано е различна.

Въпреки това източници, близки до преговорите, твърдят, че Нетаняху блъфира.

„Няма толкова много различия. Нетаняху е осведомен за това, но той трябва да държи страха до последния момент. Всичко е за вътрешно потребление.“

Според друг представител, който не иска да бъде идентифициран, няколко месеца след началото на войната Нетаняху не успява да постигне целите си да унищожи лидерите на Хамас или да освободи заложниците.

„Той има нужда от сделка, за да постигне това.“

Сделката е необходима и за американския президент Джо Байдън, като се има предвид остра критика към безусловната подкрепа на администрацията му за Израел и възможното влияние върху гласуването за демократите.

„Часовникът тикти за Байдън, затова прекрати изпращането на амуниции за Израел миналата седмица. Той иска да се увери, че Нетянаху ще се съгласи с ограничена операция в Рафах, която Вашингтон предлага от дълго време.“

Дипломат от Кайро, които представлява чуждестранно правителство, твърди, че има два възможни сценария за израелската операция в Газа – единият е ограничено влошаване за около седмица, а другият – разтягане на операцията за шест седмици, което би довело до много граждански жертви, хаос на границата с Египет и вероятно унищожаване на високопоставени фигури на Хамас.

„Верно е, че американският натиск върху Нетаняху се увеличава, но ако Нетаняху вярва, че може да освободи част от заложниците и убие военни лидери на Хамас с по-продължителна операция, той почти със сигурност ще я изпълни“, посочва дипломатът. Никога не пренебрегвайте способността на Нетаняху да манипулира, както и влиянието на ултраортодоксалните и десни избиратели“, предупреждава той.

Още международни новини – четете тук