Начало Любопитно Илон Мъск пристигна на изненадващо посещение в Пекин

Илон Мъск пристигна на изненадващо посещение в Пекин

39
Илон Мъск
Снимка: БТА

Създателят на „Тесла“, „Спейс Екс“ и платформата „Екс“ Илон Мъск, който е сред най-богатите хора на планетата, пристигна днес в Китай, според официална информация от Пекин пред Китайската централна телевизия, цитирана от БТА.

„Този следобед изпълнителният директор на „Тесла“ Илон Мъск пристигна в Пекин по покана на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия“, съобщи Китайската централна телевизия.

Неговото посещение не беше анонсирано предварително.

След като приложение за проследяване на полети разкри, че самолет, свързан с Мъск, кацна в Пекин този морген, двама източника потвърдиха, че милиардерът е на неочаквана посета в страната, която е вторият по големина пазар за автомобили на компанията му, съобщи Ройтерс.

По думи на източниците, Мъск ще се види с най-високи китайски държавни служители, за да обсъди внедряването на софтуер за пълно самостоятелно шофиране (FSD) и ще поиска одобрение за прехвърлянето на данни, събрани в страната, за нуждите на обучението по алгоритмите за автономни технологии за шофиране.

От 2021 г. „Тесла“ пази всички данни, събрани от колите си, в Шанхай, съгласно изискванията на китайските регулатори, и не ги е предавала в Съединените щати.

Производителът на американските електромобили въведе FSD преди четири години, но все още не го е пуснал на пазара в Китай, въпреки настояванията на клиентите си.

Преди месец в „Екс“ Мъск заяви, че ще направи FSD достъпен за китайските потребители „съвсем скоро“.

Локалните китайски производители като „Спън“ се опитват да конкурират „Тесла“, като въведат подобен софтуер.

Посещението на Мъск в Китай не беше публично обявено, а източниците говориха под условие за анонимност. От „Тесла“ още няма коментар по темата.

Това събитие следва буквално няколко дни след като предприемачът отложи планираното си пътуване в Индия за среща с министър-председателя Нарендра Моди, извинявайки се с „много сериозни ангажименти“ в „Тесла“.

През текущия месец компанията обяви, че ще намали с 10% работната си сила по света, поради намаляващите продажби и засилващата се ценова конкуренция в сферата на електромобилите, предизвикана от китайските марки.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПредставител на Българската професионала футболна лига участва в Асамблеята на Европейските лиги
следваща статияВлак стрела за 12 милиарда долара ще свързва Лас Вегас с района на Лос Анджелис