Начало Водещи Икебана – изкуството, вдъхващо нов живот на цветята

Икебана – изкуството, вдъхващо нов живот на цветята

1711
Икебана

Икебана е древно японско изкуство и означава „Вдъхвам нов живот на цветята”.

„Откъсвайки едно цвете, ние му даваме втори шанс за живот, създавайки нов цветен пейзаж с него“ – каза в интервю сертифицираният преподавател по Икебана Десислава Генова.

Практикуването на Икебана се нарича Кадо или „Пътят на цветето“, а основната философия в него е близостта и хармонията с природата. Икебана ни учи да оценим и да разберем именно нейната красотата.

Десислава Генова преподава древното изкуство в столичната школа по Икебана „Сога“, чието име в превод означава „нежна трева“ и развива дейност от далечната 1995 година.

„В Икебана доминира минимализмът, т.е. малкото е по-красиво. При създаването на една композиция водеща роля имат асиметрията, хармонията и „движението“ на елементите. Икебана е и мощно средство за медитация, защото това е времето, в което творецът се слива с природата и достига своя вътрешен мир“, разказва тя.

Според нея абсолютно всеки може да практикува Икебана, по всяко време и с всякакъв материал. Стига да има търпение и време, за да усвои основните техники, както и да има усет към красотата. „Усетът на твореца към съчетанието на материал и съд е от основно значение при създаването на една композиция“, допълва още Десислава.

Икебана възниква през VI век в Япония с навлизането на Будизма. Тогава монасите са предлагали цветни аранжировки на Буда. По-късно навлиза в живота на японеца, като много аристократи-самураи и дори членове на императорското семейство са го практикували. Най-големият разцвет на Икебана е през XVI век с навлизането на чаената церемония, като през времето са се развили множество стилове.

Всички любители на Икебана, както и на изкуството на Изтока, могат да се докоснат до тях на специална изложба в сградата на Съюза на архитектите в България в столицата. Тя ще бъде открит на 30 май, четвъртък, от 18.30 часа и ще остане там няколко дни.

предишна статияДнес някой ще се радва на вниманието на околните, но друг трябва да си държи езика зад зъбите
следваща статияИспанец пак се опитва да докаже, че е син на Хулио Иглесиас