дете настинка

Ново проучване, публикувано миналия месец в Би Ем Джи показва, че няма достатъчно доказателства, че лекарствата с антихистамини помагат при запушен нос, а когато пациентът е млад, това може да бъде вредно. „Ню Йорк таймс“ пише, че лекарствата против кашлица всъщност не помагат на децата да кашлят по-малко.

„Консумър Афеарс“ посочва, че такива лекарства могат да доведат до безсъние, сънливост, главоболие и раздразнен стомах при възрастните, а при децата, освен посочените ефекти, са възможни и хипертония и гърчове. Педиатрите препоръчват напълно да се избягват антихистаминови лекарства преди шестата година, а от 6 до 12 да се използват с голямо внимание.

При кашлица и симптоми на настинка се препоръчва използването на парацетамол или ибупрофен в случай на температура и болки, както и инхалации и промиване на носа с физиологичен разтвор. Изключително важно е да се хидратира тялото с прием на течност.

В Америка са предприети конкретни стъпки за забрана на родителите да дават споменатите лекарства на децата, защото те предизвикват халюцинации, аритмия на сърцето, подтискане на съзнанието и други.

„Таймс“ препоръчва на родителите да се опитат да разпознаят дали става дума за симптоми на обикновена настинка или тялото сигнализира, че става въпрос за нещо сериозно. За второто сигнализират утежненото дишане и висока температура, което са част от симптомите на грипа.

предишна статияТом Круз бил „твърде къс“ за образа на Джак Ричър на телевизионния екран
следваща статияНикол Кидман: Мечтаех да бъда монахиня, а не актриса