Начало Свят Израел нанесе 5 удара по Рафах. САЩ предупредиха за спиране на оръжейните...

Израел нанесе 5 удара по Рафах. САЩ предупредиха за спиране на оръжейните доставки

29
Снимка: АП
Снимка: АП

Войните между Израел и Палестина продължават, като Израелски танкове и изтребители нанасят удари в град Рафах, въпреки предупрежденията на президента на САЩ Джо Байдън. Той обеща да спре доставките на оръжие за Израел, ако започне сухопътна операция в града, съобщи Ройтерс.

Преговорите за прекратяване на конфликта продължават в Кайро, като групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“ наскоро съобщиха за нападения срещу израелските танкове в Рафах. В същото време жителите и медиците в града съобщават за жертви и ранени вследствие на израелските атаки.

Израел твърди, че бойците на „Хамас“ използват Рафах като убежище, като населението на града е увеличило поради притока на разселени палестинци в търсене на подслон от бомбардировките.

Според информацията делегацията на „Хамас“ е напуснала преговорите в Кайро и отпътувала за Доха за консултации, като обвини Израел за липсата на напредък в договореностите.

Байдън е издал ясно предупреждение за Израел, че няма да продължи с доставките на оръжие, ако не се намери решение за защита на мирното население в Рафах.

Израел е най-големият получател на оръжие от САЩ и временно е спрял доставките на част от оръжието поради риск за цивилното население в Газа. Министърът на отбраната на Израел заяви, че страната ще направи всичко необходимо, за да постигне своите военни цели в региона.

В момента се провеждат преговори в Кайро между различни делегации, включително и на ръководителя на ЦРУ, който е в Израел за разговори.