Начало Свят Израелските въоръжени евакуират палестински цивилни от Рафах

Израелските въоръжени евакуират палестински цивилни от Рафах

39
Палатков лагер в Рафах с палестинци,
Палатков лагер в Рафах с палестинци, разселени от израелската офанзива в Газа, 27 февруари 2024 г. Снимка: АП/БТА

Израелската армия помоли жителите, обитаващи източната част на град Рафах в Газа, да се насочат към „разширените хуманитарни зони“, съобщиха медийните източници.

Армията призова хората да се преместят към споменатите зони, като подчерта необходимостта от хуманитарна помощ, според комюнике на израелските въоръжени сили (ЦАХАЛ).

Според ООН около 1,2 милиона души живеят в Рафах, много от тях са бежанци от битките в други райони на Газа.

ЦАХАЛ обяви, че оценката на ситуацията ще определи последователното преместване на цивилното население към хуманитарните зони, като подчерта необходимостта от спешен превоз на засегнатите лица.

Евакуацията е временна мярка в целя на операцията за противодействие на „Хамас“ и ще бъде предприета с различни методи за контакт с населението, включително използването на СМС и медийни съобщения.

Според израелската армия, действията им са насочени към ликвидацията на „Хамас“ и връщането на отвлечените заложници.

Разговор между израелския и американския министър на отбраната разкри несъгласие относно действията в Рафах, поради отказа на „Хамас“ от мирни предложения за преговори, съобщават някои източници.

Министърът Галант заяви, че е важно да се освободят заложниците и изрази подкрепа за военни операции, за да се постигне стабилност в района.

За още любопитни новини – кликнете тук