Начало Водещи Израелската армия призова палестинци от град в Газа да бягат

Израелската армия призова палестинци от град в Газа да бягат

89
Снимка: АП/БТА
Снимка: АП/БТА

Военните на Израел канят гражданите на град Хан Юнис, разположен в южната част на ивицата Газа, да напуснат територията, съобщи ДПА.

Хората, живеещи в четири квартала, трябва да се придвижат към определена безопасна зона, разположена близо до брега на Средиземно море, според изявление на представител на армията в „Екс“.

Въпреки че ООН, хуманитарни организации и палестинците твърдят, че създаването на безопасни зони в Газа е невъзможно поради разпространени конфликти и постоянните израелски нападения.

Говорителят на израелската армия обяви и въведение на четиричасови временни примирия в четвъртък, петък и събота в Дейр ал Балах в централната част на ивицата Газа и в Рафах, разположен на границата с Египет.

Израилските власти твърдят, че тези временни примирия ще улеснят доставките на хуманитарна помощ в Газа.

Според хуманитарни организации, жителите на Газа може да изпитат глад, ако не получат достатъчно спешна хранителна помощ.

В началото на войната преди няколко месеца военните канят палестинското цивилно население в северната част на ивицата Газа да напуснат района за собствената си безопасност.

След разрастването на израелската офанзива в южната част на Газа, обаче, хората бяха принудени повторно да напуснат местата, на които бяха потърсили убежище.

Според данни на Службата на ООН за правата на човека хиляди хора са избягали в Рафах след сериозни боеве в Хан Юнис. Понастоящем в Рафах живеят над 1,3 милиона души, което е повече от половината от цялото население на ивицата Газа, което общо е 2,2 милиона души.

Израел счита, че висши представители на Хамас се крият в тунели в Хан Юнис и че бойци държат израелски заложници в обширната подземна мрежа, съобщава БТА.

Още международни новини – четете тук