Начало Култура Изкуствен интелект пресъздаде картина на Веласкес, изгоряла при пожар преди почти три...

Изкуствен интелект пресъздаде картина на Веласкес, изгоряла при пожар преди почти три века

69
Картина на Веласкес
Снимка: БТА

Според информацията от „Паис“, изкуствен интелект успява да пресъздаде картината “Изгонването на маврите” на Диего Веласкес, която беше унищожена преди почти три века при пожар в мадридския кралски дворец.

През 1734 г. пожар избухва в Алкасар и унищожава около 500 произведения на изкуството, включително творби на Веласкес и други известни художници.

Художникът Фернандо Санчес Кастийо използва софтуер с изкуствен интелект, за да възстанови изгубената картината на Веласкес. Резултатът е видеоклип, който показва крал Фелипе Трети и прогонването на маврите от Испания.

Санчес използва информация от описанието на картината, направено от историка и художник Антонио Паломино, както и черно-бяла илюстрация от 1988 г., която се оказва предварителна скица на самата творба. Така се създава новата версия на „Изгонването на маврите“.

Процесът на възстановяване на картината отнема над 100 часа работа и комбинира историческа точност и технологичния напредък. Резултатът е видео, което представя значителния труд на художниците и изкуствения интелект във възстановяването на загубеното изкуство.

Министерството на културата на Испания въведе ограничения за използването на технологии в изкуството, а TEFAF забрани излагането на произведения с повече от 30% реставрация. Въпреки това, някои произведения, като „Спасителят на света“ продължават да бъдат обект на интерес и спорове в света на изкуството.

Новини от областта на културата и изкуството – четете тук