Начало Водещи Изкуствено подсладените напитки удвояват риска от инсулт

Изкуствено подсладените напитки удвояват риска от инсулт

637

Американската асоциация за сърдечни заболявания (AHA) заяви, че повече от 3/4 от пациентите, претърпели инсулт, имат високо кръвно налягане.

Това е според изследване на Медицинския факултет на Бостънския университет, което изучава дългосрочните ефекти от изкуствено подсладените напитки. Докладът е публикуван в списание Stroke.

„Нашият вестник е първият, който публикува връзка между дневния прием на изкуствено подсладени безалкохолни напитки и повишения риск от деменция, която е причина за болестта на Алцхаймер“, казаха изследователите.

Техните данни показват, че 77% от тези хора са имали кръвно налягане 140/90. Налягането до 120/80 mmHg се счита за нормално, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Според лекарите, за да се избегне инсулт, кръвното налягане трябва да бъде понижено. И за това е необходима промяна в начина на хранене и пиене. Въпреки това, дори ако приемът на сол и алкохол е намален, има и други често срещани храни, които представляват опасност.

Почти 3000 души на възраст над 45 години са анализирани чрез измерване на приема на напитки. Констатациите показват, че участниците, които са пили поне един сок на ден, са били почти два пъти по-склонни да получат инсулт от тези, които не са пили, и са били три пъти по-склонни да получат исхемичен инсулт.

„Нашето проучване предоставя допълнителни доказателства, свързващи изкуствено подсладените напитки с риска от инсулт, особено исхемичен инсулт“, казват учените.

Според техните открития, хората, които са пили поне една изкуствено подсладена напитка на ден, са били три пъти по-склонни да развият болестта на Алцхаймер и деменция, отколкото тези, които не са консумирали подсладени напитки.

Учените обаче казват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи защо съществува повишен риск както от инсулт, така и от деменция при тези, които редовно пият изкуствено подсладени напитки.

Ралф Сако, председател на катедрата по неврология в Медицинския факултет Милър и Университета в Маями във Флорида, заяви, че основният проблем е, че изкуствено подсладените напитки се продават като предполагаемо „по-здравословни напитки“ от тези, подсладени със захар.

Американската сърдечна асоциация и Американската асоциация по диабет предпазливо одобриха използването на изкуствени подсладители вместо захар в борбата срещу затлъстяването, метаболитния синдром и диабета. Но все още има несигурност относно ползите за здравето от изкуствените подсладители.

Нови изследвания свързват газираните напитки с диабет тип 2, инфаркти, инсулти и деменция. Все по-голям брой епидемиологични проучвания показват силна връзка между честата консумация на изкуствени подсладители и сърдечно-съдовите и мозъчните заболявания и че може да не е разумно да се заменят естествените подсладители с изкуствени.

предишна статия„Жените наистина плачат“ ще се прожектира премиерно за България
следваща статияЗа една от зодиите ще има значителни промени в личния живот