Иван Хиновски

Иван Хиновски е председател на Българския енергиен и Минен Форум и директор в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия. Заемал е редица отговорни държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй”, директор на ядрена дирекция в „Енергопроект” (1998-2001) изпълнителен директор на НЕК (1997-1998), зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”(1999-2001)
Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е като консултант за световни компании като „Уестнгхаус”, „Сименс”, „Фраматом”, „Газ дьо Франс” и ЕБВР.

 

Господин Хиновски, каква беше целта на посещението на американската делегация в Козлодуй и възможно ли е изобщо там да бъде монтиран реактор от закупените вече руски?

На първия Ви въпрос ми е трудно да кажа каква е била целта. Но на втория Ви въпрос относно възможността там да бъде инсталиран един или два от реакторите, закупени за Белене, определено има такава възможност от техническа гледна точка, а и може би от икономическа гледна точка ще бъде най-изгодният проект за нова ядрена мощност.

Очевидно правенето на нов реактор ще е в пъти по-евтино от нова централа в Белене, но колко би струвало на данъкоплатците и има ли икономически смисъл от тази инвестиция, при положение че имаме нови енергийни реалности?

Тази тема не може да бъде изчерпана в рамките на такъв кратък разговор, защото е въпрос на национална енергийна стратегия. Вие виждате, че почти всички страни в Източна Европа вече разглеждат варианта за изграждане на ядрени мощности. Това почива на анализите на редица режими, в които има липса на слънце, вятър, мъгла, както особено сега ние сме силно ограничени от гледна точка на нашите други мощности освен АЕЦ и ТЕЦ. При положение, че ние отиваме към закриване на топлоелектрическите централи, които емитират парникови газове и прах, единствената алтернатива за 100 % сигурна енергия в периодите, в които нямаме достатъчно производство от ВЕИ, е ядрената енергетика. Значи каквато и да е цената, българският данъкоплатец трябва да помисли дали иска сигурно захранване с електроенергия или може да има захранване, зависещо изцяло от капризите на околната среда.

Да разбирам, че имаме нужда от новия блок в Козлодуй, за да имаме сигурна енергия?

Анализирайки надеждността на енергийните мощности в страната и рисковете от липса на условия за работата на възобновяемите енергийни източници, ние от Българския енергиен форум стигаме до извода, че трябва да имаме една такава опорна мощ. Ние я наричаме базова, макар че такова понятие вече няма в съвременните енергийни стратегии. Ние трябва да имаме една или две мощности, които да бъдат базови. Разбира се, всичко от там нататък трябва да бъде зелена енергия.

Такава ли е тенденцията обаче и в Западна Европа или това се случва само в източната част на континента?

Всяка страна има различна енергийна стратегия. Има страни, които разчитат изцяло на зелено производство. Ето например Германия не планира да изгражда нови ядрени мощности. Нейната енергетика изцяло се базира на възобновяеми  енергийни източници. Италия и Швейцария също. Франция обаче експлоатира огромен парк от ядрени електроцентрали. Великобритания също планира да изгражда два блока, разбрах скоро, че и Сайзуел Би, другата централа  планира изграждане на ядрена мощност. От страните, които се намират около нас, Чехия планира да изгражда ядрена мощност, Унгария планира твърдо, дори и Полша вече планира изграждане на ядрена мощност, която да замести тяхното въглищно производство. Полша има огромен парк от топлоелектрически централи, базирани на черни въглища, които след приемането на принципите в Зелената сделка, този Зелен пакт, те трябва да преминат постепенно към тяхното извеждане от експлоатация.

предишна статияВалежи и поледици днес
следваща статияДиректорът на американското разузнаване предупреждава за опасността от глобално господство на Китай