Начало България Иван Начев само за ДЕБАТИ: Доверието се счупи, защото ГЕРБ-СДС промениха много...

Иван Начев само за ДЕБАТИ: Доверието се счупи, защото ГЕРБ-СДС промениха много от договореностите

54
Иван Начев
Снимка: БНР

Много се счупиха плановете. Преживяна бе голяма разочарованост, особено поради премахнатото доверие, което все пак беше деликатно. Счупи се, защото партията, която трябваше да поеме правителството – ГЕРБ-СДС, реши да промени значителна част от споразуменията.

Това заяви политологът Иван Начев в интервю за ДЕБАТИ.БГ.

„В началото беше ясно, че не става само въпрос за регулатори. Това беше повече от проста ротация. Трябваше да се смени дори много по-широк кръг лица – не само министрите, но и техните заместници, областните управители, както и техните заместници. Не можехме да очакваме само двама нови членове, както предвидяха първоначално. Освен това, когато говорим за ротация, тя беше предполагала смяна на председателя на парламента, което също не се осъществи по време на този кратък мандат“, поясни той.

И двата лагера в преговорите постараха да съборят мостовете между тях, според Иван Начев.

„Следователно, тези две фактора накараха на предсрочни избори, освен ако имаме малка вероятност за образуване на правителство с трети мандат“, допълни Начев, имайки предвид намеренията на „Възраждане“ за създаване на правителство.

Според него, вероятно изборите няма да бъдат „2 в 1“, но както и да бъдат преизборите, резултатът няма да се промени значително, а вероятността за образуване на нова редовна управляваща коалиция остава висока.

„Не виждам голяма възможност за формиране на правителство без коалиционно споразумение, като то би представлявало нещо подобно на предишното управление. Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС винаги са се държали на страната от такива споразумения. Те не се интересуват от подобен вид договорености“, добави политологът.

Цялото интервю с Иван Начев бъде публикувано утре.

предишна статияБАБХ ще обжалва решение на съда за отмяна на заповед, която задължава фирма "Евролаб 2011" да освободи държавни помещения на ГКПП "Капитан Андреево"
следваща статияИван Начев само за ДЕБАТИ: Доверието се счупи, защото ГЕРБ-СДС промениха много от договореностите