Начало Водещи „Зомби“ бактерии откриха дълбоко в земните недра

„Зомби“ бактерии откриха дълбоко в земните недра

1333
бактерии

Едва останали живи „зомби“ бактерии и други форми на живот са открити на километри под повърхността на Земята от учени след десетилетия изследвания, което променя възприятията за живота на нашата планета.

Откритието, което е било наречено „подземния Галапагос“, беше обявено от Deep Carbon Observatory (DCO), според която много от формите на живот са на възраст от милиони години.

Биомасата на екосистемата се оценява на 15-23 милиарда метрични тона, която е стотици пъти по-голяма от тази на цялото човешко население и обхваща обем от 2 до 2,3 милиарда кубични километра – почти два пъти повече от всички океани на планетата.

Използвайки напредъка в технологиите, учените са пробили 2,5 километра в морското дъно иса взели проби от „микроби от континентални мини и сондажи на дълбочина над 5 километра“, се казва в доклад на обсерваторията.

Констатациите изглежда ще променят нашите идеи за живота на Земята и са показателни за вероятността от подобни открития на други планети.

Има милиони различни видове бактерии, както архаи – микроби без мембранно свързано ядро ​​- и еукария – микроби или организми с клетки, които съдържат ядро ​​и имат мембранни стени – които живеят под земната повърхност. Сега се смята, че около 70% от бактериите и архаите на планетата живеят под земята.

„Дълбоките микроорганизми често са много различни от техните братовчеди, които в някои случаи се хранят само с енергия от скали“, се казва в доклада.

„Изследването на дълбокия подземен свят е подобно на изследването на тропическите гори на Амазонка. Навсякъде има живот, навсякъде има внушително количество необичайни организми“, заяви съпредседателят на DCO Мич Согин.

Сред въпросите, които откритието поставя е как започва живота и как той оцелява и се възпроизвежда в екстремни условия.

„Дали животът започва дълбоко в Земята (или в кората, в близост до хидротермални отвори), след което мигрират нагоре към повърхността?“ пита докладът.

„Или животът стартира в топло малко езеро и мигрира надолу? Как се възпроизвеждат подземните микробиални зомбита или живеят без да се разделят от милиони до десетки милиони години?“

Той също така поставя въпроси за това как се разпространява този живот и какъв е основният му източник на енергия.

„Как липсата на хранителни вещества и екстремните температури и натиск оказват въздействие върху микробното разпространение и разнообразието в подземния участък?“, са част от въпросите.

предишна статияГугъл съобщи за изтичане на данни на 52 млн. потребители
следваща статияСимеон Славчев: Крусев трябваше да подаде оставката си заради „цялостно творчество“