народно събрание, депутати

Знакови лица на парламентарния живот през последните години не влизат в 47-мото Народно събрание, става ясно след обявяването на окончателните резултати. Причините са както появата на нови партии, така и пренареждането с преференции.

При ГЕРБ извън парламента остава неговият бивш председател Димитър Главчев от ГЕРБ. Главчев заемаше петото място в партийната листа в 23-и МИР. Не влиза и друг бивш председател на Народното събрание – Цвета Караянчева, водач на листата в Кърджали.

Няма да стане депутат Георг Георгиев – водачът на младежката организация на ГЕРБ и бивш зам.-министър на външните работи в кабинета „Борисов 3”.

Социалистите също остават без ключови кадри на депутатските места. Това са Тодор Байчев, Стоян Мирчев и Димитър Данчев. Все още не е ясно за Борислав Гуцанов.

Демократична България „губят” съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов. Не влиза и Стефан Тафров, водач в Русе. Депутати няма да са Найден Зеленогорски и Велизар Шаламанов.

Не успяват да влязат и юристката Надежда Йорданова и лекарката Таня Андреева. Йорданова беше четвърта в 23-и МИР в София, но десните изглежда печелят три мандата.

Издателят Манол Пейков, който стана двукратно депутат тази година с листата на ДБ в Пловдив град, този път остава извън НС.

Мика Зайкова, която, в качеството си на доайен, откри 45-ото и на 46-ото НС, няма да поеме ролята този път. Тя водеше листата на ИТН в Смолян, където партията й няма да спечели мандат. Не се класира и Пламен Данаилов, който Слави Трифонов беше номинирал за финансов министър Няма успех и Иван Хиновски, шеф на енергийната комисия в миналия парламент. Той беше трети в листата за 23-и МИР.

предишна статияPfizer, BioNTech, и Moderna печелят по 1000 долара всяка секунда
следваща статияИцо Хазарта: Няма достатъчно силни думи, с които да опиша какво е чувството!