Начало Водещи Змиите могат да бъдат индикатори за радиоактивно замърсяване

Змиите могат да бъдат индикатори за радиоактивно замърсяване

1359

Десет години след катастрофата във Фукушима учените откриха, че змиите могат да се използват за измерване на радиоактивно замърсяване в региона, съобщава Евронюз.

През 2011 г. три ядрени реактора бяха повредени, след като 15-метрово цунами деактивира захранването и охлаждането на електроцентрала Фукушима Дайчи. Инцидентът бе оценен със 7, най-високото ниво, по международната скала за ядрени и радиологични събития.

Подобно на канарчета във въглищна мина, екип от университета в Джорджия установи, че т. н. плъхови змии, родени в региона, са ефективен биоиндикатор на остатъчната радиоактивност. Това означава, че те действат като сигнал за здравето на тяхната местна екосистема. Змиите са добри показатели за замърсяването на околната среда, защото прекарват много време в и върху почвата.

Плъховите змии са удушвачи и често се отглеждат като домашни любимци, тъй като ухапванията им не са отровни.

„Змиите са добри показатели за замърсяването на околната среда, защото прекарват много време в и върху почвата“, казва Джеймс Бийзли, съветник в изследването. „Те имат малък ареал на обитание и са основни хищници в повечето екосистеми и често са относително дълголетни видове.“

Как е проведен експериментът?

Предаватели били прикрепени към девет змии и с помощта на комбинация от GPS и локално високочестотно проследяване било наблюдавано движението им. След едномесечен мониторинг, в планините Абукума, на около 24 километра северозападно от атомната електроцентрала Фукушима Дайчи, били идентифицирани 1718 локации.

Учените установили, че плъховите змии пътуват само на малки разстояния, понякога само 65 метра, и търсят подслон под земята през зимните месеци, което увеличава излагането им на силно замърсени почви. Те също са основни хищници в екосистемата и имат относително дълъг живот. Това означава, че те натрупват високи нива на радионуклиди, нестабилни химически елементи, които могат да се използват за определяне на различни нива на замърсяване в малката зона, през която са пътували.

Как змиите могат да показват здравето на една екосистема?

Изследователският екип казва, че змиите са по-добри показатели за местно замърсяване от по-подвижните животински видове като диви свине, пойни птици или източноазиатско миещо куче. Данните от проучването биха могли да помогнат да се изясни как местообитанието на видове като плъховата змия влияе върху тяхното излагане на радиация.

„Нашите резултати показват, че поведението на животните оказва голямо влияние върху излагането на радиация и натрупването на замърсители“, казва водещият автор на изследването Хана Герке.

„Проучването как специфични животни използват замърсени пейзажи помага да се разшири разбирането ни за въздействието върху околната среда на огромни ядрени аварии като Фукушима и Чернобил“, заключава той.

предишна статияХрани – ускорители на метаболизма
следваща статияКлиниките за ковид в Гърция ще заработят отново