Начало България Земеделският министър подаде оставка, замества го нов кадър на кабинета „Радев-Донев“

Земеделският министър подаде оставка, замества го нов кадър на кабинета „Радев-Донев“

34
Георги Тахов
Снимка: ДФЗ

Промените в последния служебен кабинет продължават. След като външният министър Стефан Димитров беше заменен от Даниел Митов, един от заместниците на председателя на ГЕРБ,

днес стана ясно, че и министърът на земеделието Кирил Вътев подава оставка.

Вътев е бил част от правителството на Николай Денков и беше изложен на множество атаки и нападки от страна на ГЕРБ и ДПС. Той беше един от четиримата министри в кабинета на „Денков“, които останаха на постовете си.

Новият външен министър станал посланик с предложение на служебното правителство Радев-Донев

Кирил Вътев посочва желанието си да завърши започнатата работа като причина за оставката си в селското стопанство. Въпреки това, само 8 дни след назначаването на служебния кабинет, той взема решението да подаде оставка.

В предложението си до президента Румен Радев, премиерът Главчев посочва факта, че

неуспешното изпълнение на служебните задължения води до продължаване на напрежението и недоволството в селското стопанство.

Наместо Вътев, на поста ще бъде назначен Георги Тахов, който до момента беше директор на Фонд „Земеделие“.

Той беше назначен на този пост от първото служебно правителство на президента Румен Радев с премиер Гълъб Донев. Това стана само две седмици след като служебната власт официално пое управлението на 2 август 2022 г.

Новозапоченият служебен външен министър Стефан Димитров беше назначен за посланик в Косово след предложение от служебното правителство на Гълъб Донев на 1 септември 2022 г., което беше потвърдено с президентски указ.

Смяната на министъра на земеделието идва след изявлението на вицепрезидента Илияна Йотова, че служебният премиер трябва да обясни защо беше сменен външният министър.

Йотова защитава Стефан Димитров като един от най-добрите български дипломати. Тя набляга на факта, че президентът Румен Радев ще вземе решение дали да утвърди рокадата в правителството.

В момента в служебния кабинет има и други членове от предишни служебни правителства на президента Румен Радев, като културният министър Найден Тодоров.

Росен Карадимов, който е министър на иновациите и растежа, стана председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие в мандата на последното правителство на Гълъб Донев.

Петър Димитров, който беше зам.-министър в правителството на Николай Денков, е назначен за министър на околната среда в първото служебно правителство на Румен Радев с премиер Стефан Янев и след това отново е назначен на този пост в служебното правителство на Гълъб Донев.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЗапочна първото заседание на турския кабинет след местните избори
следваща статияЕвтимова и Денчева стартираха с победи на сингъл на турнир по тенис в Анталия