Начало Водещи Зеленски: Кремъл иска да ме елиминира с операция „Майдан 3“

Зеленски: Кремъл иска да ме елиминира с операция „Майдан 3“

104
Зеленски: Путин усеща кръвта като животно, европейски служби не изключват инвазия в други държави (ВИДЕО)
Володимир Зеленски.

Председателят на Украйна Володимир Зеленски разкри, че е осведомен за плановете на Русия да го свали от власт до края на годината, съобщи „Политико“.

Зеленски сподели в интервю за лондонския в. „Сън“, че е изживял най-малко пет или шест опита за убийство от началото на руската инвазия в Украйна, а новата операция за негово отстраняване се нарича „Майдан 3“.

„Това означава промяна на лидера“, обясни Зеленски.

„Може би не физическа смяна, а смяна – те ще използват всички възможни инструменти“, посочи украинският президент, цитиран от БТА.

В интервюто Зеленски предупреди генералите си, че тяхната политическа намеса засяга националното единство.

През последните месеци в политическите кръгове в Киев се говори за напрежение между Зеленски и началника на генералния щаб на украинската армия Валерий Залужни.

Залужни е популярен заради военните си успехи и все повече се разглежда като претендент за президент. Според украинската конституция президентските избори трябва да се проведат на 31 март, но Зеленски призова за тяхно отлагане поради войната в страната.

„Ако военен иска да влезе в политиката, това е негово право, но трябва да се откаже от военните си задължения“, посочи Зеленски.

Украинският президент допълни, че не мисли, че военният ръководител спазва йерархията правилно. Също така намекна за интервюто на Залужни за сп. „Икономист“, в което генералът предупреди, че войната е в застой, на което Зеленски отговори, че не споделя неговата оценка.

Още международни новини – четете тук