Начало Новини Зеленски: Кабо Верде е първата африканска държава, която се съгласи да присъства...

Зеленски: Кабо Верде е първата африканска държава, която се съгласи да присъства на срещата на върха за мир

59
Зеленски: Кабо Верде е първата африканска държава, която се съгласи да присъства на срещата на върха за мир

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че островната държава Кабо Верде е станала първата африканска страна, която се е съгласила да присъства на световна „среща на върха“, посветена на намиране на решение на продължаващата повече от две години война на Украйна срещу Русия, предаде Ройтерс

Срещата на върха, на която Русия не е поканена, ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни, а Украйна се надява да получи широка подкрепа, за да убеди Москва да се съгласи с условията, които Киев смята за приемливи.

Украйна полага големи усилия да привлече страни от Глобалния юг, въпреки че Русия извлича изгода от дългогодишните връзки с Москва, датиращи от съветско време.

В публикация в приложението „Телеграм“ Зеленски съобщи, че е благодарил на министър-председателя на Кабо Верде Улисъс Корея е Силва в телефонен разговор.

„Благодарих му за подкрепата му за формулата за мир и неговата лична принципна позиция за руската инвазия“, написа Зеленски. „Кабо Верде е първата африканска страна, която потвърди участие в мирната среща на върха“.

Президентът, който миналата година направи кратка спирка в Кабо Верде на път за Аржентина, спомена разговора и във вечерното си обръщение като стъпка в организирането на юнското инициатива.

„Всеки континент ще бъде представен на нашата среща на върха в Швейцария, различни нации, малки или големи, тези, които ясно показаха своята подкрепа за международното право“, посочи Зеленски.

Украинският президент поддържа мирен план, призоваващ за изтегляне на руските войски, възстановяването на постсъветските граници на Украйна и процес за подвеждане на Русия под отговорност за нейните действия. Той се надява да присъстват повече от 80 държави.

Русия твърди, че планът не отчита „новите реалности“ в Украйна и отхвърля срещата на върха като безсмислена, ако Москва не участва в нея.

Швейцарското правителство заяви миналата седмица, че мирен процес без Русия „не е възможен“. Правителството каза, че целта на срещата е „да вдъхнови бъдещ мирен процес“.