Силви Листхауг
Силви Листхауг

Министърът на здравеопазването на Норвегия Силви Листхауг отново предизвика обществеността, като заяви, че иска да избегне да стане „морална полиция“ и вместо това възнамерява да позволи на норвежците да се отдадат на лоши навици.

Представителят на партията „Прогрес“ и новоназначен министър на здравеопазването Силви Листхауг шокира сънародниците си с нестандартна позиция по отношение на храненето, алкохола и тютюна.

„Вярвам, че на хората трябва да бъде позволено да пушат, да пият и да ядат толкова червено месо, колкото искат. Властите може да искат да информират, но хората вече знаят много добре какво е здравословно и кое не е, уверена съм“, каза Листхауг пред националната телевизия NRK.

„Моята отправна точка за работата е много проста. Не планирам да бъда морална полиция и няма да казвам на хората как да живеят живота си. Вместо това, аз възнамерявам да помогна на хората да получат информация, която е в основата на правенето на избор“, обясни тя.

Листхауг, която този уикенд бе избрана и за първи заместник-председател на дясната партия „Прогрес“, която е най-важният помощник във оглавяваното от консерваторите правителство, заяви, че е все повече симпатизира на определена група от обществото – пушачите.

„Вярвам, че много пушачи чувстват, че са станали парии. Те смятат, че почти е необходимо да се крият и аз вярвам, че това е глупаво“, каза 41-годишната Листхауг, която е социален пушач. „Въпреки че пушенето не е добро, защото е вредно, възрастните имат право сами да решават какво правят“.

Междувременно доста неортодоксалната позиция на Листхауг предизвика много критики.

„Тя изглежда малко разбира какво всъщност е общественото здравеопазване и каква е нейната задача като министър в тази област“, заяви пред NRK генералният секретар на норвежката общност на рака Ане Лиз Рйел. Тя е обезпокоена, че поради влиянието и красноречието си Листхауг ще повлияе на много норвежци.

предишна статияПамела Андерсън ще е един от първите посетители на Асанж в лондонския затвор
следваща статияОблачността намалява, проясняване на времето днес