Начало Любопитно За седми пореден път Финландия е най-щастливата страна в света. Къде се...

За седми пореден път Финландия е най-щастливата страна в света. Къде се намира България?

49
настроения, щастие

Финландия е най-щастливата страна в света за седма поредна година, според Световния доклад за щастието.

Докладът, издаден от Центъра за изследване на благосъстоянието на Оксфордския университет, оценява щастието на основата на шест критерия – социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и корупция. След Финландия в класацията следват Дания и Исландия.

Според доклада, по-възрастните са по-щастливи в Норвегия, Швеция и Германия, докато в Португалия и Гърция по-доволни са младите хора. Сърбия и Латвия имат най-голям ръст на индекса на щастието си за периода 2021-2024 г.

За първи път САЩ и Германия не са сред най-щастливите 20 нации, като заемат 23-то и 24-то място съответно. А Коста Рика и Кувейт влизат в този класамент на 12-то и 13-то място.

България е на 81-во място, въпреки че в миналогодишния доклад беше на 77-мо.

Най-голям спад в удовлетвореността си, особено сред хората на възраст между 15 и 24 години, имат в Афганистан, Ливан и Йордания.

Докладът отбелязва, че по-младите поколения са по-щастливи от по-възрастните в повечето региони по света, но не навсякъде. Например, в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия щастието на групите под 30 години е спаднало от 2006-2010 г., като по-възрастните са по-щастливи от младите.

В Централна и Източна Европа обаче щастието се е увеличило значително за всички възрасти през същия период.

Класацията се основава на самооценките на хората за удовлетвореност от живота, както и на БВП на глава от населението, социалната подкрепа, продължителността на живота в здраве, свободата, щедростта и нивата на корупцията.

Още любопитни новини – четете тук

предишна статияЗа ден в Търговищко са установени извършители на 12 различни престъпления при акция за противодействие на престъпността
следваща статияСъдът се съгласи да освободи Дани Алвеш от ареста под гаранция от един милион евро