Начало България Защо Рафах е толкова важен за Израел и ще бъде ли опазено...

Защо Рафах е толкова важен за Израел и ще бъде ли опазено цивилното население?

34
Палатков лагер в Рафах с палестинци,
Палатков лагер в Рафах с палестинци, разселени от израелската офанзива в Газа/ Снимка: АП/БТА

От началото на февруари Израел обсъжда възможна военна офанзива срещу Рафах в южната част на ивицата Газа. Сега тя може да се превърне в реалност: Израелската армия нареди на жителите на източната част на Рафах да напуснат града. Засегнати са около 100 000 души. Според израелската армия това ще бъде „ограничена операция“, целяща да унищожи Хамас, която е класифицирана като терористична организация от Запада и някои арабски държави. Смята се, че в града все още има и заложници.

В същото време ислямисткото движение Хамас се е съгласило с предложението за прекратяване на огъня във войната в Газа, представено от посредниците Египет и Катар. До сряда вечерта обаче остана неясно с кои точно точки Хамас са изразили съгласие.

Според съобщения в израелските медии министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир е отхвърлил споразумението на Хамас като „трик“. Армията обяснила, че цивилните трябвало да отидат в района Ал-Мауаси близо до крайбрежието, на около 20 км северно от Рафах. Там има „разширена хуманитарна зона“ с полеви болници, палатки и храна.

Според „Уолстрийт джърнъл“ Израел възнамерява да извърши наземната офанзива на етапи, а евакуацията може да отнеме две до три седмици. Преди време израелският министър-председател Бенямин Нетаняху говореше, че ще са нужни около шест седмици „непрекъснати бойни действия“ за операцията.

Преди това преговорите с Хамас за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в замяна на палестински затворници се провалиха. Информационните агенции съобщават, че израелският министър на отбраната Йоав Галант е заявил, че сега са необходими военни действия и че няма друга алтернатива. Съюзниците на Израел като САЩ обаче предупреждават да не се предприема офанзива. Стотици хиляди бежанци от други райони на Газа жи …Прочетете още