коронавирус

Коронавирусът е завладял целия свят или поне паниката от него. Стотици държави по света са под пълна блокада, близо 2 милиарда души по света са принудени да останат по домовете си, за да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция.

КОЛКО Е СМЪРТОНОСЕН КОРОНАВИРУСЪТ

По последни данни от Световната здравна организация броят на заразените в света е 465 915 души. Смъртните случаи са 21 031. Случайно или не обаче някои удобно пропускат да споменат колко са излекуваните. В световен мащаб 124 388 души са се справили с вируса.

Активните случаи са 384 537, от които 95% са леки или средни, а едва 5% са критични.

В България потвърдените случаи са по-малко от 300, от които 8 са излекувани, а 3 са смъртните случаи (от които едната жена беше с инсулт, а другите двама с тежки сърдечни и дихателни заболявания).

Британските здравни власти твърдят, че шансът човек да почине, в резултат на коронавируса е между 1 и 2%, но цифрите не са окончателни на този етап, тъй като продължава да се увеличава броят на заболелите.

Според Световната здравна организация 6% от случаите са критични и имат риск от летален край. 14% от болните проявяват някои от симптомите – затруднено дишане, например. 80% от болните проявяват леки симптоми – настинка, кашлица, някои и пневмония.

Възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (като астма, диабет, сърдечни болести, високо кръвно) са рисковите групи. Данните от Китай показват още, че по-често умират мъже.

Лечението включва изкуствено дишане, докато имунната система на пациента не се пребори сама с вируса.

ЗАЩО В ИТАЛИЯ ИМА ТОЛКОВА МНОГО ЗАГИНАЛИ

Италия е най-засегната държава от коронавируса, като там смъртните случаи са повече, отколкото в центъра на епидемията – Китай. Починалите в Италия са 8 215 до този момент. Много експерти смятат, че това се дължи до голяма степен на застаряващото население. Това е проблем за цяла Европа, откъдето може да се обясни и високият брой смъртни случаи в други европейски държави, например, Испания – 4 365.

Но и в този случай се пропуска удобно броят на излекуваните пациенти: в Италия напълно са се възстановили 10 361 души, а в Испания – 7 015.

Тоест, броят на излекуваните е далеч по-голям, отколкото на починалите.

Тази сутрин бе съобщено, че Съединените щати са надминали Китай по брой заразени – 85 604. Но нека не забравяме да кажем, че там хората масово се изследват (за сравнение в България ежедневно се правят около 300 теста). И въпреки високия брой заболели, починалите са по-малко, отколкото в Китай – 1 301.

Сходна е ситуацията и в Германия – установените случаи там са 43 938, а смъртните – едва 267. Излекуваните в Германия са над 5 600.

Във Франция и Великобритания също има много болни, но смъртните случаи са съответно 1 696 във Франция и 578 в Обединеното кралство.

Когато се прави сравнение с Китай обаче трябва да имаме едно на ум. Появиха се десетки публикации, включително от китайски медии, от които става ясно, че комунистическата партия умишлено крие броят на болните.

ГРИПЪТ Е ПО-СМЪРТОНОСЕН

Обикновеният грип, който сякаш сме се научили да приемаме, е отнел животите на 28 000 души в Италия миналата година, а досега заради коронавирус починалите са 8 200. Италия традиционно дава много жертви на грипа (повече информация вижте ТУК).

Само в Съединените щати от грип миналата година са боледували 38 милиона души, 390 000 са били хоспитализирани, а 23 000 са починали.

Тоест, грипните вируса са много по-опасни, но ние сякаш сме се научили да живеем с тях, не изпадаме в паника, не изкупуваме тоалетна хартия в началото на грипния сезон. Едно от възможните обяснения е, че знаем какво да очакваме от него. За разлика от това, много малко се знае за коронавируса, а и все още никой не знае с какво да го лекува.

И още:

По данни на „Евростат“ през 2016г. 64 387 европейски граждани са починали в резултат на заболявания на бъбреците. Ракът на бъбреците е отнел животите на 26 439 души.
1,25 милиона хора умират всяка година при пътни инциденти или средно по 3 287 души на ден
Раковите заболявания са най-смъртоносни – всяка година от рак умират 9,6 милиона души – всеки шести човек.
Всяка година 3 милиона души умират в следствие на употребата на алкохол.
Цигарите убиват 8 милиона души годишно.
Най-много хора умират в резултат на сърдечносъдови заболявания.
15 милиона души годишно получават инфаркт, от които 5 милиона умират.
800 000 души се самоубиват всяка година.
9 милиона души умират всяка година от глад. Това е повече от смъртните случаи в резултат на СПИН, малария и туберкулоза взети заедно.

От всичко казано дотук може да се направи изводът, че всяка година обикновените на пръв поглед неща отнемат повече животи, отколкото коронавируса. Фактът, че това заболяване е ново и постави на изпитание медиците от целия свят, в търсене на лечение, вероятно доведе до настоящата паника, затваряне на държави и спиране на икономики.

Държавите са длъжни да изследват, ако не всички, то поне по-голямата част от населението, за да се установи какъв всъщност е обхватът на заболяването. Логично е, когато се правят по 300 проби на ден да има по 30 заразени. Но междувременно, колкото повече се отлага скринингът на населението, толкова по-бавно ще се възстанови икономиката ни след това. А рискът „гладът да надделее над страха“ не е за подценяване.

Прави впечатление, че умишлено се отбягва споменаването на излекуваните пациенти, но за сметка на това се акцентира на новозаболелите и умрелите. Защо се мълчи? Не би ли трябвало оздравяването да е онова, към което всички се стремим и да следим зорко за броя на възстановените пациенти? Това само по себе си буди много съмнения и подозрения, че нещо се крие. Но какво? И кой има интерес от блокадите и паниката?

предишна статияПроф. Владимир Чуков: Някои религиозни среди виждат в коронавируса средство за обединение на света под едно управление
следваща статияКакво всъщност прави (и не прави) правителството в помощ на икономиката?