Начало Свят Защо Израел продължава да атакува Сирия?

Защо Израел продължава да атакува Сирия?

84
Поразената от израелски удар на 1 април сграда на иранското посоолство в Сирия
Поразената от израелски удар на 1 април сграда на иранското посолство в Сирия. Снимка: АП/БТА

Израелски изтребители изстреляха ракети по иранското консулство в столицата на Сирия Дамаск по-рано тази седмица, убивайки няколко висши военни командири. Техеран заяви, че ще отмъсти, а експерти твърдят, че има възможност конфликтът да се разпространи. Защо Израел продължава да нанася въздушни удари срещу суверенна държава и какво ще се случи от сега нататък?

Кога започнаха атаките?

Израелската армия атакува Сирия вече повече от десетилетие, използвайки хаоса след гражданската война, започнала през 2011 г. Тя приключи в голяма степен, но иранската и руската подкрепа за управлението на Башар ал-Асад го държат на власт. Сирия остава разкъсана, с различни фракции, което улеснява на Израел въздушните атаки.

Санкционираният от Запада режим на Асад е в противоречие с кюрдските сили, опозицията и турските операции в севера, като също така се бори с ИДИЛ. Израел често атакува Сирия и Ливан от Голанските възвишения. Режимът на Асад не успява да спре израелските атаки.

От 2017 г. насам атаките се засилиха заради увеличеното присъствие и влияние на Иран и Хизбула. Иран, Хизбула и Сирия са съюзници и част от „оса на съпротивата“ срещу Израел и САЩ.

Защо последните атаки са важни?

Израел изпълни с две от най-масивните и смъртоносни атаки срещу Сирия през изминалата седмица, увеличавайки интензивността след войната в Газа, особено около Дамаск.

На понеделник израелският удар унищожи иранското консулство в Дамаск, убивайки седем висши членове на IRGC, включително двама генерали. Те ръководеха елитните сили Кудс в Сирия и Ливан.

Бригаден генерал Мохамад Реза Захеди беше връзка между IRGC и Хизбула. Той работеше с Хасан Насрала и Имад Мугниех, който също беше убит от Израел. Това е най-високопоставеното убийство след смъртта на генерал-майор Касем Солеймани от САЩ през 2020 г.

Ударът върху IRGC идва след редица други засегнати интереси в Сирия. Няколко дни преди удара върху иранското консулство, израелската армия извърши масови атаки в Алепо, убивайки най-малко 40 души, включително шестима бойци от Хизбула.

Ще има ли още атаки срещу Сирия?

Предстоят нови израелски въздушни атаки срещу Сирия, тъй като войната в Газа продължава и не показва признаци на спиране, въпреки големия брой жертви и международня отзвук.

Сирийската противовъздушна отбрана се опитва да защити страната, но не успява да спре напълно израелските атаки. Русия осъди атаките, но не предприе действия.

Арон Лунд от Century International казва, че израелските атаки са отговор на увеличените доставки на иранско оръжие за Хизбула.

Очаква ли се разрастване на конфликта?

Иран е под натиск да реагира на последната атака, но се стреми да запази контрола върху ситуацията, за да не разраства конфликта. Въпреки това израелските атаки може да принудят Техеран към по-силни действия.

Джулиен Барнс-Дейси от Европейския съвет за външни отношения смята, че Акция от страна на Израел може да доведе до по-сериозно отмъщение от Иран.

Иран може да увеличи натиска срещу американските войски в региона. Това може да насърчи усилията на САЩ за подкрепа на Израел. Въпреки това има граници на нанасяните щети, за да се избегне ескалация и риск от по-голям конфликт.

*Текстът е публикуван в „Ал Джазира“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук