Начало Любопитно Защо е здравословно да си взимаме един ден почивка просто така?

Защо е здравословно да си взимаме един ден почивка просто така?

1100

Според  Карън Гейтли, шеф на отдел Човешки ресурси в голяма компания, продуктивността може да бъде по-висока, когато хората се чувстват психически добре. Ето защо е редно от време на време да си взимаме по един ден почивка и да не се претоварваме с работа.

Всеки пети австралиец се сблъсква с този тип проблем.

Един ден отпуск заради пренатоварване с работа е отличен начин да стимулирате служителите и да се погрижите за здравето им, смята Гейтли.

Проблемите с психичното здраве костват на австралийската икономика 20 млрд. долара годишно. Ако се действа своевременно, това ще спести на работодателите много пари. Освен това ще създаде благоприятна среда за работа, която вдъхновява и се усеща грижа от страна на другия.

Вземането на ден почивка в името на психичното здраве, само заради това, че ви е писнало, не е обосновано. Трябва да имате причина, казва Гейтли.

Гледайте за сигнали на стрес, например загуба на способност за концентарция или пък невъзможност да бъдете толерантни към хората, допълва експертът. Тя призовава да се научим да разпознаваме кога тялото и умът ни казват, че имат нужда от почивка.

Ключът към психичното здраве е да се грижите за него и да бъдете искрени.

Говорете откровено с мениджъра за това как се чувствате, съветва Гейтли. Помогнете му да разбере натоварването, което изпитвате, и се опитайте заедно да намерите решение на проблема. Напомнете му, че ще можете да сте по-фокусирани, ако сте психически здрави.

предишна статияИнформация за състоянието на републиканските пътища
следваща статияЗапочна предпразничното пътуване