Начало Водещи Заради липса на места болници в София отказват прием на спешни пациенти

Заради липса на места болници в София отказват прием на спешни пациенти

109
катастрофа линейка
Снимката е илюстративна

Болници в София отказват прием на спешни пациенти поради липсата на места в реанимационните отделения. Информацията дошла от медицинска сестра, работеща в столичната Спешна помощ по време на форум, посветен на здравната система.

И в държавни, и частни болници нарушават задължението си да осигурят място за спешен пациент. Това беше уточнено от Кристина Манчева, представител на столичната Спешна помощ:

„Екипът започва да обикаля – първа болница, втора болница, трета болница, четвърта болница. Подпис след подпис, стигало се е и до пациента да бъде върнат вкъщи, ако не почине през това време в линейката“.

За разрешаване на проблема със спешната помощ, Българският лекарски съюз предлага възстановяване на държавната неотложна помощ. Д-р Иван Маджаров коментира:

„Държавни кабинети, финансирани от общините, трябва да обслужват през нощта, събота и неделя във всяка община в България“.

На форум в директорът на агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева обясни, че до края на март трябва да е готова проверката на състоянието на спешната помощ у нас.

Още новини от деня – четете тук