Начало Спорт Запознайте се с един от най-странните спортове – подводен шах (ВИДЕО)

Запознайте се с един от най-странните спортове – подводен шах (ВИДЕО)

1221

Шахматът е една от най-популярните игри от векове насам. Тя спомага за развиването на мисълта и може да се играе при всякакви условия.

Доказателство за това е една от най-ексцентричните му разновидности – подводен шах. За практикуването му освен дъска и фигури се изисква и басейн. За разлика от водния шах, при който съперниците играят на плаваща по повърхността на водата дъска, тук специално създаденото табло е здраво застопорено за дъното на басейна, а фигурите са с магнити.

Въпреки че водата е до нивото на гърдите, за да направи хода си, играчът трябва да се гмурне и разполага с ограничено време. Шахматистът е длъжен да премести фигурата си, преди да се покаже на повърхността, т.е. за всеки свой ход той има право да мисли толкова, колкото може да издържи без въздух.

Правилата повеляват вторият играч да се гмурне веднага след изплуването на първия, което внася някои тактически аспекти в битката. Така например един от начините за оказване на натиск върху противника е да се играе бързо, за да има той възможно най-малко време да възстанови дишането си.

предишна статияЗащо е вреден глутенът и имаме ли непоносимост към него?
следваща статияБългария е с третия най-висок ръст по продажба на нови автомобили в Европа за 2017 г.