Начало Водещи Западни медии сочат вдовицата на Навални за нов политически фактор

Западни медии сочат вдовицата на Навални за нов политически фактор

119
Алексей Навални
Свещи горят в памет на Алексей Навални до негови портрети пред руското консулство в германския град Франкфурт, 17 февруари 2024 г. Снимка: АП/БТА

След смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, обявена от Федералната служба на Русия за изпълнение на наказания в петък, реакциите по света и обещанието на неговата вдовица Юлия да продължи делото на съпруга си, са основна тема в западния печат, обобщава БТА.

Американски вестник „Уолстрийт джърнъл“ цитира, че Навални вдъхновил обикновените хора да се опълчат на Путин, върнайки се назад във времето до 2017 г. когато започва да печели известност и да привлича поддръжници. Това потвърждава и журналист от изданието, който говори с поддръжничка на Навални, съхраняваща негови снимки от години.

„Вашингтон пост“ посочва, че дори и след смъртта си, Навални продължава да бъде заплаха за Кремъл. Руските власти се стремят да потискат подкрепата за него. Екипът му е предложил да плати всички глоби за нарушение на обществения ред, наложени на протестиращите.

Ню Йорк таймс въвежда важността на ролята, която сега Юлия Навална ще играе в руската опозиция, след като тя е заявила, че ще продължи делото на покойния си съпруг, като призовава поддръжниците му да се обединят с нея.

Според британския вестник „Гардиън“, западните лидери сочат Путин като отговорен за смъртта на Навални, но осъждането на Москва се оказва трудно, а семейството на Навални не може да подаде иск до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Макар че органи на ООН като Върховния комисариат за правата на човека все още имат юрисдикция по отношение на Русия.

Още новини от Европа – четете тук