Начало Водещи Замърсяването е причина за до една трета от случаите на астма при...

Замърсяването е причина за до една трета от случаите на астма при децата в Европа

970
астма

Замърсяването е причина за до една трета от случаите на астма при децата в Европа, сочи ново проучване.

Смята се, че замърсяването от автомобилите може да увреди дихателните пътища, което води до възпаление и развитие на астма при част от децата, които са генетично предразположени. Смята се, че стотици хиляди деца на възраст между 1 и 14 години се разболяват от дишането на замърсители всяка година.

Институтът за глобално здраве в Барселона (ISGlobal), който проведе изследването през 2016 година, разглежда случаи на 63 442 429 деца в 18 европейски държави .

Учените са сравнили степента на заболеваемост от астма с оценките на нивата на излагане на замърсители в зони, които често са свързани с трафика в градските райони.

Установено било, че всяка година 11,4% от общия брой на случаите на астма (66 567) може да бъде предотвратен, ако държавите спазват максимални нива на замърсяване на въздуха, препоръчани от Световната здравна организация. Но само 0,4% (2434 случая) в страните биха били предотвратени с намаляването на друг замърсител, азотен диоксид (NO2), който е по-добър маркер на източниците на трафик.

Изследователите смятат, че тези насоки са остарели и трябва да бъдат намалени.

Десетки хиляди повече случаи на детска астма биха могли да бъдат избегнати, ако страните предприемат по-драстични мерки, прогнозират изследователите. 191,883 случая (33%) могат да бъдат предотвратени всяка година в 18-те европейски държави, включени в изследването.

Изследването, публикувано в Европейския респираторен журнал, заключава: „Нашите оценки са по-големи от предходната документация и подчертават спешната необходимост от намаляване на излагането на замърсяване на въздуха на децата в цяла Европа“.

Предишно проучване на The Lancet Planetary Health предполага, че малко под една пета от новите случаи на детска астма във Великобритания могат да бъдат свързани с замърсяване от автомобилния трафик.

предишна статияКотките знаят имената си, но игнорират хората, твърди проучване
следваща статияДневен хороскоп за 10 август