замразените храни
снимка: Pixabay

Много хора с неохота използват замразените храни, защото чувстват, че не са толкова добри, колкото пресните. Изследванията обаче показват, че това не е така.

Понякога замразените храни са дори по-здравословни от пресните. Прясно събраните плодове и зеленчуци със сигурност са най-добрите, но замразените могат да бъдат също толкова хранителни и понякога дори по-питателни от пресните.

Ако нямате собствена градина, купувате плодове и зеленчуци. Те са събрани преди да са напълно узрели. Те се опаковат, транспортират и съхраняват в склад и след това се продават в магазина или на пазара.

Реалността е, че плодовете и зеленчуците обикновено губят по-голямата част от хранителните си вещества, като витамини и минерали, през първите три дни след прибиране на реколтата. А тези, предназначени за замразяване, се събират, когато узреят и бързо се замразят в рамките на няколко часа след прибирането на реколтата.

Проучване от 2013 г. за определяне на хранителната стойност на пресни и замразени зеленчуци и плодове показа, че те са с еднакво съдържание на хранителни вещества в деня на покупката. След пет дни обаче замразените наистина са имали повече витамин А, С и фолиева киселина, отколкото пресните, съхранявани в хладилника.

Можете да замразите отново размразената храна

Това е вярно, но само ако продуктът е бил правилно размразен, а не на плота. Бактериите растат бързо в размразена храна.

Но ако размразите храната правилно и след това промените решението си да я използвате, можете да я поставите обратно във фризера. Повторното замразяване може да промени вкуса и текстурата на продукта, но е безопасно за консумация.

Нека поговорим за бактериите

Замразяването им не ги убива. Въпреки че идеалните условия за живот на бактериите са в температурен диапазон от 3 до 60 градуса по Целзий, замразяването на бактериите просто ги прави неактивни. Ако бактериите са присъствали в храната, когато са поставени във фризера, те ще си останат там, когато я размразите.

Замразената храна няма срок на годност

Ако се съхраняват правилно, дори дълго съхраняваните храни могат да се ядат, защото са безопасни. Разбира се, качеството и вкусът могат да страдат при продължително съхранение. Правилно замразените храни обаче могат да се консумират след месеци, ако не и година или повече, след като са били поставени във фризера.

Как да замразявате правилно

Уверете се, че температурата на фризера ви е поне -18 градуса по Целзий. Оставете готвената храна да се охлади преди замразяване и опаковайте възможно най-плътно.

Замразените храни могат да ви спестят пари

Замразените плодове и зеленчуци се събират и замразяват през сезона, така че те могат да струват по-малко от закупуването на продукти извън сезона. Освен това, замразяването на храна може да помогне за намаляване на разхищението на храна. Вместо да изхвърляте остатъци от храна, можете да я сложите във фризера и да я изядете по различно време. Можете също да замразите на малки порции.

Едно предупреждение

Въпреки че замразените храни са склонни да запазват своята хранителна стойност по-дълго от пресните храни, някои пакетирани замразени зеленчуци и много замразени храни могат да съдържат големи количества натрий. Днес обаче производителите на храни се фокусират върху потребителското търсене на ниско натриеви,  нискокалорични пълнозърнести храни и замразени ястия на растителна основа. Просто трябва внимателно да прочетете етикета на опаковката.

Вече знаем, че когато са правилно замразени, плодовете и зеленчуците през януари са толкова хранителни, колкото и в деня, когато ги замразихме.

За още интересни статии, може да ни последвате на нашата Facebook страница

предишна статияУспешен ден във всяко отношение за една от зодиите
следваща статияИзкуствен интелект предсказа победа за Франция на Евро 2020