Начало България Зад договора с „Боташ“ наднича Русия, а България губи милиарди

Зад договора с „Боташ“ наднича Русия, а България губи милиарди

49
На снимката: служебният министър на енергетиката Росен Христов и служебният премиер Гълъб Донев
Бившият служебен премиер Гълъб Донев и бившият служебен енергиен министър Росен Христов по време на служебния кабинет през лятото на 2022 г. По време на това служебно управление беше подписан договорът с турската „Боташ“.

България плаща около 500 000 долара на ден за достъп до втечнен газ от Турция, но не го използва. Договорът е за 13 години без допълнителни клаузи. Парите се плащат дори без да има доставки. Дори ако има, газът може да бъде руски. Споразумението е сега под прокурорско разследване и експерти от ЕК го разглеждат. Какво още знаем за договора с „Боташ“?

На държавния газов доставчик „Булгаргаз“ се изплаща близо половин милион долара на ден на турската държавна енергийна компания „Боташ“ за капацитет за разтоварване и доставка на втечнен газ. Този договор е в сила от началото на 2024 г. и ще продължи за следващите 13 години. Въпреки това, „Булгаргаз“ понастоящем фактически не използва услугата, за която плаща. Освен това компанията трябва да резервира входящ дневен капацитет за „Боташ“ и достъп до българския газопреносен мрежа. Това води до значителни загуби както на пари, така и на пазарен дял за „Булгаргаз“.

Това са само няколко от ключовите открития за споразумението, подписано между българската и турската енергийна компания в началото на 2023 г. Споразумението беше договорено на междудържавно ниво от президента Румен Радев и временното правителство, поставено от него, което председателстваше Гълъб Донев.

Скоро след това експерти и политици зараждаха съмнения, че договорът е изгоден за България и че Русия може да се възползва от него. Самият документ е обект на проверка от специална парламентарна комисия. Нейните заключения до момента и докладът бяха предадени на прокуратурата и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

През 2023 г. Европейската комисия започна проверка за нарушения на европейските правила за конкуренция. Процесът продължава.

Договарящите страни наричат споразумението „историческо“ от самото начало на подписването му. Въпреки това, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ обявиха това за неизгодно.

Двама високопоставени политици защитават договора, въпреки заключенията на комисията. Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че „към момента той е неизгоден, но когато забраният за руски газ в Европа дойде, то ще стане изгоден“. Президентът Румен Радев преди това отбеляза, че „това е част от диверсификацията на България“. И двамата обвиниха ПП-ДБ, че последното редовно правителство, в което на практика участва и ГЕРБ, не се възползва от договора.

Във връзка с това ГЕРБ се опитаха да спрат представянето на доклада на временната комисия в Народното събрание, но в крайна сметка той беше приет в петък.

Засега държавните дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ не издадоха официално изявление по въпроса.

„Това е политически проект от най-високо ниво: ангажирано е правителството, което е президентско, ангажиран е лично президентът, но не само“, каза бившият български посланик в Москва и специалист по енергийни въпроси Илиян Василев за Свободна Европа.

Според него става въпрос за „корупция на гранд ниво“. От доклада, докладван в прокуратурата, „със сигурност няма да има движение“, а само информацията ще бъде скрита.

Свободна Европа обобщи всичко важно за договора с „Боташ“ и колко ще струва той на страната.

За какво е договорът

Договорът между „Боташ“ и „Булгаргаз“ е подписан в началото на 2023 г. и включва триседмично споразумение между двата газови доставчика и българското газопреносно дружество „Булгартрансгаз“. Споразумението е за срок от 13 години, като ежедневно България плаща на Турция по близо половин милион долара.

Таксата е фиксирана и е за достъп до терминалите за втечнен газ в Турция и за пренос на газ по инфраструктурата на турския оператор за 1,85 милиарда кубически метра втечнен газ годишно. „Булгаргаз“ трябва да продава закупения втечнен газ на „Боташ“ и да закупува газ от турската дружеството, което да доставя до българската граница в договорения размер. Плащанията са за 53,200 MWh на ден и се изплащат в независимост от доставките на газ.

„Булгаргаз“ трябва също да резервира от „Булгартрансгаз“ капацитет за достъп на „Боташ“ до българската газопреносна система. Това на практика допуска турското енергийно дружество да продава газ на крайни клиенти в България. Това намалява пазарния дял на „Булгаргаз“. Всичко това е част от заключенията на парламентарния доклад за договора.

Самият договор е считан за „търговска тайна“, но е бил публикуван от групата Bg Elves, която разкри и изчезналата пътна карта и други документи за проекта „Турски поток“ през България.

Договорът не предвижда опция за преговори и при прекратяване „Булгаргаз“ ще бъде задължена да заплати предвидените плащания за целия период от 13 години.

Колко ни струва договорът с „Боташ“

От договора не се вижда ясно как са определени цените, по които „Булгаргаз“ изпраща на „Боташ“ за газовия капацитет. Все пак е ясно, че те са почти двойно по-високи от разтоварването на втечнен газ на терминалите в Гърция, показва парламентарния доклад.

Изчисленията показват, че България ще плати на Турция 13,8 милиарда лева за 13 години.

Според изчисленията до момента „Булгаргаз“ е заплатила около 224 милиона долара на „Боташ“. Дневният разход е почти половин милион долара на ден.

Има ли доставки на газ

Газът пристига, но в значително по-малък обем от този, за който България плаща. Фиксираната такса е за внос през инфраструктурата на турския оператор на 1,85 милиарда кубически метра газ. Споразумението упълномощава България да разтоварва 14 танкера годишно. Въпреки това, според доклада в парламента, това са само 1,3 милиарда кубически метра на година, но таксата остава за целия обем.

През една година и три месеца на действие на споразумението с турската страна, България е внесла само близо 240 милиона кубически метра газ. Това е равно на един танкер и половина.

Освен това, България внася още 1 милиард кубически метра газ от Гърция и Азербайджан. В общи линии, според трите договора – 3,85 милиарда кубически метра. Потреблението на газ в страната е около 2,6 – 2,8 милиарда кубически метра годишно.

Какво води това

Понеже договорът позволява на „Боташ“ да използва българската газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“, това вече е довело до загуба на 27% пазарен дял на „Булгаргаз“ в България за 2023 г., установи докладът на парламентарната комисия, изпратен в прокуратурата и ДАНС.

За първите девет месеца на миналата година „Булгаргаз“ е в редица с губи в размер на 80 милиона лева, пише „Капитал“. Няма нови данни за финансовото състояние на държавната компания.

Според парламентарната проверка през последните 2 години „Булгаргаз“ има излишъци на газ в големи размер

предишна статияЗапочнаха да арестуват и журналисти
следваща статияЗад договора с „Боташ“ наднича Русия, а България губи милиарди