Начало Водещи Задържани и ранени на първомайски протести в Париж

Задържани и ранени на първомайски протести в Париж

49
Задържани и ранени на първомайски протести в Париж
Снимка: БТА

Френската полиция съобщи, че е арестувала 45 души в Париж по време на традиционните първомайски протести, а 12 полицаи са били ранени, въпреки че демонстрациите бяха много по-умерени от миналогодишните, отбелязва БТА.

Полицейските сили за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и палки, за да разпръснат някои от демонстрантите. Според полицията броят на протестиращите във френската столица е възлизал на около 18 000 души, въпреки че според левия профсъюз Обща конфедерация на труда, броят им е бил около 50 000.

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица, макар че някои развяваха и палестински знамена в знак на солидарност с жителите на Газа, отбелязва Ройтерс.

Полицията съобщи, че общо около 121 000 протестиращи са участвали в първомайските митинги в цяла Франция, докато профсъюзът ОКТ посочи цифрата 200 000. И двете цифри са доста под повече от двата милиона души, които според профсъюза са участвали в първомайските протести през 2023 г., на фона на силната съпротива срещу обсъжданата тогава пенсионна реформа.

Още международни новини – четете тук

предишна статияЗадържани и ранени на първомайски протести в Париж
следваща статияПрез последното денонощие 16 души са ранени в катастрофи в страната