Начало България Задържане под стража вместо домашен арест постанови Апелативният съд по отношение на...

Задържане под стража вместо домашен арест постанови Апелативният съд по отношение на Джефер Х., четвъртият обвиняем от Омуртаг за участие в организирана престъпна група

64
Задържане под стража вместо домашен арест постанови Апелативният съд по отношение на Джефер Х., четвъртият обвиняем от Омуртаг за участие в организирана престъпна група

Варненският апелативен съд отмени определението за взетата от Окръжен съд – Търговище спрямо Джефер Е. мярка за неотклонение „домашен арест“ и вместо това постанови мярка „задържане под стража“. Той е обвинен в участие в организирана престъпна група, създадена да върши престъпления по служба, съобщиха от институцията. 

Съгласно обвинението, сдружението е действало от началото на 2019 г. до момента на разкриването му на територията на Община Омуртаг. Групата е създадена с користна цел и в нея участват длъжностни лица. 35-годишният мъж  е четвъртият обвиняем в това досъдебно производство. Той е син на Хасан Х. и брат на Ешреф Е

Определението на първата инстанция бе обжалвано от адвокатите на обвиняемия с искане за по-лека мярка, докато с протест прокуратурата настоя за задържане под стража. 

Защитата постави акцент върху влошеното здраве на Джефер Е. – той се възстановява след операция, което изисква специализирана рехабилитация. Адвокатите се позоваха на заключенията на съдебно-медицинска експертиза, които сочат, че състоянието му не позволява престой в ареста, се казва в съобщението.  

Представителят на Апелативната прокуратура изрази становище, че домашният арест трябва да бъде потвърден като адекватна мярка.

След собствен прочит и анализ на материалите по делото,  Апелативният съд сподели извода на първата инстанция за наличие на обосновано подозрение за авторството. Събраните доказателства установяват връзка на обвиняемия с няколко взаимно зависими търговски дружества, с Община Омуртаг и Държавното горско стопанство. Има съгласуваност между дееца и останалите трима обвиняеми за усвояване на обществени поръчки. Свидетелски показания изясняват ролята на всеки от участниците в сдружението. За трайността на групата говорят писмени документи, с които са установени договорни отношения между дружества във връзка с обществени поръчки. От тази гледна точка няма дефицит в предявеното обвинение, счита въззивният състав.

Съдът отчете изключителната обществена опасност на деянието – с оглед продължителния период на действие на групата и негативните последици за Община Омуртаг, включително по отношение на загубата на доверие в местната власт. Демонстрирано е трайно незачитане на законите и на правилата на морала. Регистрирани са действия на обвиняемия за оказване на влияние върху резултатите от местния вот и упражнен натиск върху жителите. Проявена е физическа агресия, породен е сериозен и реалистичен страх от саморазправа от обвиняемия.

Апелативният съд оцени негативно намерението му да  създаде фиктивни търговски дружества за участие в тръжни процедури, както и контактите му с хора, с цел оказване на влияние върху участието им в наказателното производство. Възложени са проверки на държавни органи и е възможно да бъде направен опит за осуетяване на резултатите от тях. Всичко това очертава много висока степен на лична опасност на обвиняемия. 

Предвид данните за оказван натиск и за широк кръг влияние – като работодател и чрез връзките си с представители на властта, въззивната инстанция прецени, че рискът от извършване на престъпление може да се овладее само със задържането под стража на Джефер Е. Това е единствената целесъобразна и законосъобразна мярка за неотклонение и никоя по-лека не би постигнала целите на закона. С оглед здравословното му състояние, лечебните и рехабилитационните мероприятия могат да се осъществяват в специализираната болница за лишени от свобода в София.  

Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.

предишна статияХърватският президент отрече да е обиждал българите
следваща статияГлавчев разкри защо отмени решението за частната детска болница