Начало Водещи Жените умират по-често от мъжете от инфаркт

Жените умират по-често от мъжете от инфаркт

1511
инфаркт

Жените умират по-често от мъжете в резултат на инфаркт, тъй като са лекувани по-неефективно. До такъв извод са стигнали учени от Университета в Лийдс, Великобритания, и Кралския институт в Швеция.

Те са анализирали данните за повече от 180 000 шведски пациенти, преживели сърдечен удар. Установено било, че жените са лекувани различно от мъжете. Така на жени, получили остър миокарден инфаркт с ST-елевация, 34% по-рядко са предписвани необходимите за това терапии, включително поставяне на байпас или стент. Освен това на тях се изписват с 24% по-рядко статини, които помагат да се избегне втори инфаркт и 16% по-рядко им се изписва аспирин, който не позволява образуване на тромби.

Установено е също, че в случаите, когато жените са били адекватно лекувани, смъртността рязко е спадала.

Според един от авторите на това изследване проф. Крис Гейл, проблемът е в предразсъдъците относно предразположението на пациентите към инфаркт и неверните им представи за мъжете като „типични“ пациенти с риск от инфаркт. „Когато мислим за пациент, получил сърдечен пристъп, ние обикновено си представяме мъж на средна възраст, с наднормено тегло, пушач.

Според професора, за да се подобри ситуацията при жените, получили инфаркт, е достатъчно да не се пренебрегва риска от инфаркт при тях, да им се постави адекватна диагноза и да им бъде назначено също толкова ефективно лечение както при мъжете.

предишна статияМода за кучета в Милано (ВИДЕО)
следваща статияВодещият на „Оскар“-ите обеща тази година да няма гафове