Начало Свят Ето програмната реч на Макрон в Сорбоната

Ето програмната реч на Макрон в Сорбоната

34
Еманюел Макрон
Еманюел Макрон
Снимка: Ройтерс архив

Френският президент Еманюел Макрон произнесе важна реч в Сорбоната, която се превърна в световна новина. Той разгледа състоянието на Европа и предупреди за рисковете. Ето част от програмната му реч:

“ Европейското единство, започнало с френско-германското помирение и завършило в обединението на Изтока и Запада, е един от нашите най-големи успехи, нашето най-ценно съкровище. Полагам големи надежди в шестте битки за суверенитет и също така в битката за обединението.

Ако не запазим тази единност, рискуваме да се върнем към разединението и хегемонията. Европа на 28-те не може да функционира като Европа на 6-те. Нашите усилия и бъдещето на народите ни изискват повече от просто общо разбирателство.”

Макрон обясни, че социалният диалог трябва да се възроди, защото единствено по този начин можем да постигнем справедливост и социално сближаване в Европа. Той подкрепи предложенията за реформиране на директивата за командированите работници и за създаване на Европейска служба за контрол.

Макрон предложи идеи за хармонизиране на корпоративния данък, създаване на европейски университети и призова за демократичен дебат за бъдещето на Европа. Той настоя на постигането на сплавена и демократична Европа към 2024 година.

С решителните си думи, Макрон призова за обединение около ценностите на демокрацията и правовата държава, както и за развитие на единния пазар като център на мощта и просперитета на Европа. Той завърши с призив за ускорена трансформация на Европа, като подчерта необходимостта от откритост, свобода и амбиция за бъдещия просперитет на Европейския съюз.

предишна статияДенков: Пеевски е доказано корумпираният по американското и британското законодателство
следваща статияОсвободиха по погрешка най-издирвания наркобарон в Европа