Начало България Ето какво ще се случи, ако Главчев не успее да състави служебен...

Ето какво ще се случи, ако Главчев не успее да състави служебен кабинет

424
Димитър Главчев
На снимката: Димитър Главчев

Според професор Орлин Колев, няма определен срок в Конституцията, в който трябва да бъде представена структурата на Министерския съвет от служебния министър-председател. Въпреки това, е необходимо да се спазва седмичният срок, установен от президента. Това бе изявено по Дарик от експерта по конституционно право.

Отговаряйки на въпроса какво ще се случи, ако Димитър Главчев не успее да създаде правителство, Колев посочи, че няма нищо фатално.

Изпълнителната власт ще продължи да бъде осъществявана от правителството в оставка на акад. Николай Денков и дори ако няма формирано служебно правителство, това не пречи да се проведат избори, допълни той.

“Важната цел не е да се образува временно правителство, а да се проведат нови парламентарни избори, където гражданите да може да формират ново парламентарно мнозинство, което да избере ново редовно правителство”.

Относно образуваните на искане на президента Румен Радев и на 48 депутати конституционни дела, свързани с поправките в основния закон, приети от 49-ото Народно събрание на 20 декември миналата година, Колев коментира:

“До този момент Конституционният съд не е взел решение по този въпрос. Все още продължава периодът, в който лицата, на които се отнася Конституционният съд, трябва да представят становище относно подадените искания за обявяване на несъстоятелни части от разпоредбите. Все пак, Конституционният съд не е взел решение в този срок. Има и въпросът каква ще бъде следващата стъпка и какво ще се случи, ако Конституционният съд обяви някои от измененията за несъстоятелни – коя версия на текста ще бъде приложена. Съществува разделение в доктрината – някои смятат, че трябва да се възстанови предишното конституционно положение, докато други мислят, че се налага нормативно усвояване на пропуска”.

предишна статияВ четвъртък продължават преговорите между Белград и Прищина, заяви специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак
следваща статияБългарска федерация по художествена гимнастика подписа договор за партньорство с УНИЦЕФ